måndag 11 april 2011

Uppe bland molnen

Det här med att flyga med barn. Det finns säkert en del experter bland er, eller hur? Tips och råd under rubriken "Såhär blir den första gemensamma flygningen en behaglig stund för alla inblandade" mottages med öppna armar!

Barnet, i den här specifika situationen, är 1 år och 7 månader.

11 kommentarer:

 1. Hur lång flygresa? Det ÄR inte alltid så lätt att hålla en liten, aktiv typ nöjd i famnen.

  Några tips: Håll tutt/tuttflaska med innehåll/trasa/mjukisdjur - allt som han älskar men inte hela tiden får ha i vardagslag nära till hands. Packa små delikatesser som kex, vindruvor, russin och liknande (jag brukar köpa cheerios, ganska söta och små och perfekta för ändamålet) i små minigrip-påsar som kan tas fram efter hand. Ta med böcker, DVD-spelare eller dator + film om han redan kan koncentrera sig på sådant, små bilar eller muminfigurer eller liknande som man kan pyssla med på flygplansbrickan. Försök tajma en sovstund till planer - väck honom kanske tidigare än vanligt på morgonen om det behövs, låt honom springa ordentligt innan ni går ombord.

  Och sista tipset här: http://virvesvardag.blogspot.com/2011/03/flygplanstoalett.html

  SvaraRadera
 2. Vi flög ffg med vår son när han var i samma ålder som Shorty och jag bad om tips från alla jag kände. Delar gärna med mej:
  1) om han inte har rör i öronen kan det vara bra att köpa bedövande örondroppar, finns på Yliopiston Apteekki.
  2) Det är bara Finnair i Hfrs som tillhandahåller plastsäck att packa in barnvagnen i, så spara säcken med tanke på hemfärd! (bästa rådet vi fick, absolut!)
  3) Vira in den mjuka delen av barnvagnens handtag i plastfolie, för det kan ta skada under flygningen annars.
  4) Ta med tillräckligt med förströelse åt den unge mannen. Samt ätbart - jag kan rekommendera Sempers smoothies i påse, mycket användbara och inte lika riskabla som tetror med sugrör. Bra att suga på vid start och landning.
  Trevlig resa!

  SvaraRadera
 3. Om man inte flyger charter kan man ofta få ta med resevagnen till porten (brukar stå på hemsidan), då får man den genast man landar och behöver inte plasta den. Vi har nog låtit pojken springa, men förvarat annat i vagnen och kan ju vara bra att ha vid förseningar.

  I flygplanet är luften rätt torr så det är bra att ta med mycket dricka, dubbelt mer än vanligt. Vi har haft mjölktetror (valios hyla) och myslivälling (han har inte annars druckit sån, men den är rätt söt och funkar bra som mellanmål). Har hällt dem i pipmugg med lock så att inte allt flyger allestans.

  Som mat för honom har vi haft kokt makaroni, vindruvor, och annat smått i en burk, sånt tar länge att plocka i sig och kan ses som underhållning. Sen russin/riskakor annat som barnet gillar.

  Vi har haft med små leksaker och böcker (han älskar att läsa) men bäst har flygplanstidningarna varit. Ett litet plastflygplan från Etola har också varit toppen, vi har visat var vi sitter och hur planet lyfter och landar och vingarna och sånt.

  Sen är det bra att låta barnet sitta vid fönstret, för lyftningen och landningen tar ju sin lilla tid och då finns det nåt att se på.

  Det är bra att vara förberedd men jag är nog helt säker på att det kommer att gå jättebra. På helsingfors vanda finns det också några lekplatser som kan vara bra att hänga på om man har mycket tid.

  SvaraRadera
 4. Fast jag nu rest en del med våra söner (nu ca 3 år och 1,2 år) har vår längsta flygresa varit 5 timmar, skulle inte kunna tänka mig att flyga längre, det är så jobbigt.
  Eller helt ok med sonen då han var 2.5 år, han förstod sig på underhållning (bilar, film, mumintidning, nami mat osv). Men under det har det nog varit jobbigt. Nu senast med andre sonen som var 1 år 1 mån. - sååå rörlig, men kan inte än gå (så man kan inte släppa honom i flygkorridoren), urtrött men kan inte somna i allt det hektiska och i famnen (van vid säng osv). Men inte skall jag skrämma upp dig - de flesta e ju ok med det och t.o.m min man som alltid undrar vad jag klagar på - enligt hans ord "resan gick ju jättebra" ;)

  Men som kommentarer på kommentarer:
  Virves "...DVD-spelare..." - man får inte ha DVD-spelare på flyg (det som har laserstråle får man inte ha, fast jag vet att flere gör det ändå). Bränn en film in på läppären å visa.

  Anonyms "...plastsäck att plasta in vagnen med..." - vi har plastat in vår vagn hemma med sopsäckar och målartejp samt packat med 2 sopsäckar och tejp för vägen hem.

  SvaraRadera
 5. Vi gav lillstjärnan välling i nappflaska när planet lyfte och landade, funkade hur bra som helst, huvudsaken är nog att det är något som den lille gillar och som tvingar honom att svälja så att trycket i öronen jämnas ut.

  Ett annat bra tips som du redan fått är att inte checka in barnvagnen utan behålla den tills ni går ombord på planet, kanske bäst att kolla med flygbolaget först, men jag tror att man får göra det med de flesta flygbolagen nu. Vagnen kan vara guld värd att ha på flygplatsen eftersom det inte alltid går att sätta barn i handbagagevagnarna som finns där.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Vi har kört med dvd, pyssel och lite egna snacks. Det har fungerat ganska bra, sedan har jag nog låtit dem traska lite längs gången om det blivit långtråkigt:)

  SvaraRadera
 7. pyssel och snacks för oss med. och att man sen låtit dem röra på sig lite i planet, gå mellan famnarna våra och så lite promenad i gången. Sen har de vägrat flygplansmaten totalt, så utan att ha frukter och sånt så hade vi varit riktigt i kisi

  SvaraRadera
 8. Än en gång, ni är inte bara snälla och underbara, ni är fantastiskt smarta och experter på så många områden!

  Tack för tips och råd!

  Det är inte en lång tur vi skall ta, det handlar om ett par dryga timmar, men, i och med att den lille inte är sådär överförtjust i att sitta stilla och pyssla, så gäller det att vara så förberedd man bara kan.

  Den lille åker lätt buss in till stan, vilket kan ta en timme, men det beror enbart på att han älskar att bonga trafikmärken. Jag har på känn att det inte finns många sådana att bonga ovan molnen.

  SvaraRadera
 9. Jag brukar plocka bort "flygplansvänliga" leksaker några veckor innan resan. Så då jag plockar fram dem i flyget så är leksakerna "nya" och mer intressanta. Trevlig resa!

  SvaraRadera
 10. Vi åkte till Berlin i juni i fjol då Andreas var ganska exakt 1½. Det gick över förväntan, han tyckte det var så intressant med allt som hände på flygplatsen och i flygplanet att vi inte hann plocka fram alla pysselsaker vi hade med oss. Vi tog god tid på oss på flygplatsen och åt lunch där innan vi for så att han säkert skulle vara mätt. Sen fick vi ta vagnen med ända till gaten, men det hade egentligen inte behövts (men det var bra att ha den i andra änden då han var tröttare). Det bästa vi hade med var nog en häfte med muminklistermärken, sådana där som man kan flytta på och klistra på olika ställen. Och små russinpaket, det var både pyssel och mellanmål.

  SvaraRadera
 11. Om lillen har problem med öronen (slår lock för öronen) vid uppstigning och landning så hjälper det att lägga i en fuktig servett i en liten kopp och hålla det för örat.

  Mia

  SvaraRadera