Först en varning:
DETTA ÄR ABSOLUT INTE LCHF!
Allt annat, som du märker då du tittar närmare på receptet.
Citronpajen:
Skalet
3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
100 gr smör
3 msk vatten
Fyllning
2 citroner
5 ägg
2 1/2 dl strösocker
75 gr smör
Blanda vetemjöl, socker och smör till en grynig deg. Tillsätt vattnet, arbeta ihop degen. Tryck ut degen i pajformen (normalstor form), hacka hål i degen med gaffel och ställ den kallt.
Kläm igång ugnen, 175 grader.
Riv skalet av den ena citronen, pressa också ur saften. Skiva den andra citronen i tunna skivor. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt och tillsätt smöret i små, gulliga klickar. Rör i citronskalet och saften.
Häll smeten i skalet och ställ på nedersta hyllan i ugnen i tio minuter. Ta ut härligheten och lägg citronskivorna på fyllningen, i någon trevlig konstellation som möjliggör skärande av pajbitar senare. Ställ tillbaka i ugnen, på samma hylla, i cirka en halv timme.
Så.
Vill du vara extra fin så siktar du över florsocker innan du serverar. Är du riktigt till dig i byxan erbjuder du vispad grädde till.
Så, mommon har rapporterat och du kommer att vara den mest älskade valborgskocken av alla.
Dregel...
SvaraRaderaMen det får bli till skolavslutningen eller nåt, för till vappen reser vi bort. Trallalaa.
Härligt med recept där man faktsikt HAR alla saker hemma färdigt.
SvaraRaderaAlltså, jag lyckas aldrig nånsin skriva "faktiskt" rätt första gången.
SvaraRaderaSlurps! Råkade själv laga en helt kanon citronpaj, dock med marängtäcke, för ett par dagar sen. Det ilar fortfarande i tänderna så jag sparar ditt recept (tills i morgon, längre än så orkar jag inte vänta, slurps!)
SvaraRaderaMMmm... och med lite gratinerad marängmassa på så blir det citronmarängpaj! Det hade du kunnat vittja frysen efter dina äggvitor till!
SvaraRaderaTack! detta skall testas redan idag!
SvaraRaderaSå gott! Brukar göra en liknande fast utan citronskivorna. Ska testa det här receptet nu på lördag! Kanske blir helt vild och klickar på grädde!
SvaraRaderaVisst blir det LCHF (men säkert inte strikt LCHF)! Bara man inte äter för mycket och tar mycket grädde till. Förutom en blodsockerpik så är det väl främst det genomsnittliga förhållandet på energiintaget som spelar en roll? Eller egentligen hur ofta man "syndar".
SvaraRaderaJag skall överväga göra en LCHFare variant av den där! :-)
Men vild huvudräkning så gissar jag bottnen, inte fyllningen är den större boven i det här dramat.
Jag har kommit fram till att det går göra en LCHF-variant av detta!
SvaraRaderahttp://bakformen.blogspot.com/2011/05/lchf-sot-paj-gar-det.html
Dessutom hade det varit riktigt gott, bara jag inte bränt bottnen...