måndag 19 september 2011

Saker jag eventuellt inte kommer att lära mig

Alltså, det här med att klä på människor som mäter under 100 cm i strumplästen, det är jag verkligen urusel på.

Jag kan alltså klä på den lille, han är hur medgörlig som helst, men varje morgon svävar ett stort frågetecken ovan min hjässa - VAD skall jag klä på honom? Sådär i fråga om hur varma eller hur kalla kläder han borde ha? Och ett hurudant lager av hans kläder borde jag egentligen ha för att jag skall kunna anses vara en normalgod mor?

Och, mellansäsongoverall (finska välikausihaalari) - kan någon (snälla, hjälp?) förklara för mig vad det ens är och framför allt, när skall man klä barnet i en sådan?

8 kommentarer:

 1. Åh tack, välkommen till klubben. Gud vad skönt att jag inte är den enda. Detsamma frågade jag min mor igår. Mina riktlinjer hittills: vår tvååring är en frusen typ. Sätter alltså alltid mer kläder på honom till dagis än han skulle ha med mig, för jag hinner gå omkring och känna på honom om han är kall eller så. Alltså fick han halare till dagis idag. Nära tio grader och fuktigt = halarväder. Men på riktigt vet jag inte. Mitt största problem är att pojken vuxit enormt under sommaren, så alla innebyxor är för korta. Jag vill leva ekologiskt och moraliskt försvarbart, och skulle alltså in a perfect world köpa begagnat och fair trade -kläder. Men att jaga sådant är ju heltidsjobb ... Suck.

  SvaraRadera
 2. Johanna! Jösses, det är så skönt att höra att jag inte är den enda som får grå hår av dehär praktiska grejerna. Jag går på samma linje som du gällande klädseln, det är lättare att klä av barnet om det blir för varmt. Shorty måtte ha dagis största reservbank med kläder...

  SvaraRadera
 3. Jag har också stora problem med klädval just. Försöker spana på de övriga dagisungarna i smyg för att få en idé om hur andra föräldrar tänker. Men vi har en varmblodig pojke som dessutom hinner springa flera kilometer under en utevistelse på dagisgården, så han behöver kanske inte lika varma kläder som vissa andra barn som mest sitter stilla.

  SvaraRadera
 4. SivÖ - jag skulle också gärna spinka, men då det är den lilles far som för den lille till dagis, så är det lite sparsått med information. Idag tänker jag gå och hämta barnet först då de är ute och tänker smygfota alla barn för att få något att gå enligt.

  SvaraRadera
 5. Hej, jag läser din blogg nästan dagligen men har aldrig fått till stånd en kommentar. Välikausihalaren är perfekt nu på hösten. Ingen michelingubbe halare utan en tunnare halare. Det finns säkert ett otroligt urval på välikausihalaren. Men rekommenderar en som är vattentät så kan barnet ha den om det är lite fuktigt ute.
  Här har Freja på sig en välikausihalare:

  http://malinofreja.papper.fi/2011/09/03/hej-fran-svampskogen/

  Men jag brukar nästan lika ofta ha på henne kurabyxor/utebyxor och rock.

  Håller kläderna vatten brukar barnet hållas varmt, så brukar jag tänka. Och då Freja vägrar att ha vantar brukar jag sätta en ylletröja under rocken för har märkt att då hålls händerna lite varmare.

  SvaraRadera
 6. ps. kommer ihåg att jag läste om välgörenhets lopptorget en tid sen? Någon ny info om det?

  SvaraRadera
 7. Jag tycker också att säsongerna när årstiderna växlar är svåra när det gäller att klä de små. Jag är kanske litet gammalmodig i mina klädval (med ålderns rätt - ok!) så vi har aldrig haft någon välikausihaalari. Vi kör vindtätt ytterlager med college/velour under när det är varmare och ylle under när det blir kallare. När det kryper mot noll grader byter vi till vinteroverall. Först med college/velour under och sedan med ylle. Ganska enkelt egentligen :)

  Jag bloggade just om favorityllestället. Jag tror vi är inne på tredje eller fjärde av samma typ nu och jag kan varmt rekommendera det.

  Ha det gott i höstrusket!

  SvaraRadera
 8. Malin - så roligt att du skriver en kommentar, så vet jag att du läser! Så kan jag läsa dig!
  Och fint att du nämner loppiset, jag skall ta mig i kragen och skriva ett inlägg om det!

  EVV - tack för tipset om yllet under! Jag skall defintivt gå och känna på yllestället!

  SvaraRadera