måndag 19 september 2011

Multitask vs. monotask

Ett av ämnena som dyker upp just nu i en del bloggar, bla. Joanna och SivÖ, har skrivit om det här, är hur många bollar man kan ha i luften samtidigt.

Det kan hända att jag skrivit om det tidigare (det händer att man glömmer saker då det är för mycket som hänger i luften), men häromsistens fick jag fast mig själv för ett sådant här typiskt hönsbeteende. Jag satt och åt lunch, samtidigt som jag insöp information vid datorn, då posten kom. Som om postlådans oväsen skulle ha varit ett startskott var jag på väg att rusa upp för att hämta posten.

Då jag hejdade mig. Så bråttom kan det väl inte vara? Posten lär ju inte hoppa ut genom postlådan, bara för att jag inte bumspåmomangen, hämtar den?

Jag är glad att insikten träffade mig då, att koncentrationsförmågan eller viljan att göra bara en sak i taget, var och är något som ibland fattas mig. I och med insikten och taggad också av att andra bloggar om samma sak, tänkte jag skärpa mig ytterligare. Jag skall bli än bättre att göra en sak i taget, vem vet, det kanske blir än bättre resultat på det sättet?

Det får bli dagens goda gärning, en sådan som Peppe efterlyser här. Det finaste med den här gärningen, det är att den inte bara drabbar mig, den borde också drabba andra.

För säg att ni håller med mig, det finns få saker som är så irriterande som att folk du försöker umgås med fipplar med telefonen i stället?

3 kommentarer:

 1. Ja fy fan för det. och för att jag är sån (ibland)

  SvaraRadera
 2. nu generaliserar jag säkert MEN.. oftast de människor som just multitaskar är sist och slutligen de som får minst gjort...de bara gör och gör utan att fundera eller tänka och resultaten brukar vara just därefter också. Samtidigt som man ju måste skryta om hur man multitaskat så att folk som gör en sak i gången skall känna sig lata eller dumma.. Ja, ja det gäller ju inte alla utan är en generalisering men tror du inte att det finns en smula sanning i påståendet...? jag är otroligt bra på multitasking också men resultatet inte alltid det som jag tänkte mig...vet inte vad tv programmet handlar om då surfar på nätet samtidigt, ingen aning om vad som spelades i radion medan jag läste tidningen och diskuterade med nån av ungarna...men telefonen håller jag nog fredad då umgås med andra för kan bli otrooooligt nervös på folk som just fipplar med telefonen när man berättar eller visar nåt.

  SvaraRadera
 3. Peps - jag fipplar också ibland, men skall bli ännu bättre på att låta bli!

  Carola - ja, det är min uppfattning om mig själv i alla fall. Gör jag en sak i taget, så brukar slutresultatet bli bättre - och så är den saken åtminstone ur världen sen.

  SvaraRadera