tisdag 4 januari 2011

Snabba cash

En sak man ibland (okej, ofta) stöter på i diskussioner (ofta nätbaserade sådana, det är ju inget man vill trycka upp ansiktet på någon?) om fosterbarn, det är den fixa idén att "det här med att ha fosterbarn, det är bra business".

Jojo, jag säger då det.

I mitt fall gäller följande; jag "förtjänar" ungefär en sjättedel av det jag gör då jag är på jobb nu då jag är hemma. Och då är det absolut inte fråga om lön, utan en ersättning som skall täcka en del av de utgifter vi har tack vare Shortys närvaro. I och med att jag inte får någon lön, så har jag också satt stopp på att bygga på det som kommer att vara min pension i framtiden. Jag klev också av karriären (ja, om det nu var en sådan jag var mitt uppe i) för att vara hemma med den lille.

Allt frivilligt och jag skulle göra om det, tusen gånger om, men, att säga att "det här med att ha fosterbarn, det är bra business" - det är goja.

4 kommentarer:

 1. FINNS det faktiskt nån som verkligen säger det? Men tja, du såg faktiskt ut like a million bucks i tidningen igår så kanske det ligger nåt i det!

  SvaraRadera
 2. Det var mycket jag skulle kommentera nu. Få se om jag kan hålla koll på allt.

  1. Fin artikel i Hbl! Läste den på nätet.
  2. Kul att killen börjar gå upp i vikt. Kanske han har anammat din kampanj med att sluta slänga mat :) Jag har bloggat ett favoritrecept som alltid gått hem hos vår matvägrare. Bärsmoothie som man kan lägga sojakross i.
  3. Kan dethär med rättigheter för fosterföräldrar ha ett samband med ekonomisk nytta? Att man vill skydda barnen för de som gör det för ekonomiska orsaker? Själv har jag precis samma uppfattning som du. Man blir inte rik (monetärt) på att ha barn. Den äkta sortens rikedom - den är omätbar! Sen måste jag ju bara tillägga att det sociala systemet i Finland är inte uppbyggt på kvinnor med "egna löner". Systemet är baserat på att mannen i familjen har en hög inkomst.

  Jag tror det var allt :) Allt gott!

  SvaraRadera
 3. Ja, bra artikel måste jag säga!!

  Och jo det är nog en villfarelse det där med att ha fosterbarn för att TJÄNA på det. Iuh sådan tanke. Såklart finns det tragiska historier om sådana som faktiskt haft fosterbarn och tagit pengarna, men inte skött om barnen, det är dock inte NORM!

  SvaraRadera
 4. Hannah - jo, det finns en del som tror att alla (en del, de flesta?) "tar fosterbarn" för att det är ett enkelt sätt att få fyrk på. Men, strunt i dem nu, tack för komplimangen!

  EVV - jag måste svara i lika många punkter!
  1. Tack!
  2. Ja, det är verkligen skönt att han nu hade gått upp lite. Hoppas på ett ännu tyngre resultat nästa gång! Skall gå in och titta på receptet på smoothien, alla tips är guld värda!
  3. Knepigare fråga. Jag tror inte att det är ekonomin som styr fosterföräldraskapet, eller vilka det är som godkänns som fosterföräldrar. Vi blev åtmistone så ohyggligt noga studerade under mer än ett års tid att jag tror att vi skulle åkt fast om det skulle varit något lurt med oss. Så, väl genom nålsögat, så borde det inte spela någon roll (vilket det ju ändå gör för en del) hur man blir ersatt i form av pengar. Intressant i den här frågan tycker jag är samhällets syn på barn i behov av omhändertagande. Ett dygn på barnhem kostar cirka 250 euro / barn, jämför man den summan med den kostnadsersättning som ligger på miniminivå i kommunerna, så skulle barnet kunna sova ett par, tre nätter i hemförhållanden. Men, fortsatt, det är ett frivilligt val man och vi har gjort, och jag skulle göra samma val tusen gånger om.

  Dizi - det är delvis det som gör att jag så gärna mässar om det här med fosterbarn, det finns rätt många riktigt knäppa uppfattningar om hela det här systemet. Sen är det ju skillnad på fosterhem och fosterhem, precis som det är skillnad på hem och hem också.

  SvaraRadera