tisdag 18 januari 2011

Får jag ställa ett par frågor?

Hej, med anledning av en grej jag pysslar med skulle jag vilja kolla en sak med er.

Gällande arbetsplatser, nuvarande, föredetta eller dröm- dito, vilka tre egenskaper uppskattar du mest i en chef?

Och gällande arbetsplatsen, vilka värden, värderingar uppskattar du att arbetsplatsen har och lever efter?

Tacksam för svar.

10 kommentarer:

 1. Oj, min egen ytterst icke-proffessionella åsikt är att de bästa cheferna har en bra balans mellan medkänsla och proffesionalitet kombinerat med en tydlig bild av vart den/enheten/företaget är på väg.

  SvaraRadera
 2. Hos en chef uppskattar jag att de håller alla jämnlika. Man måste inte gilla alla, men man skall behandla alla jämnlikt, oberoende om ej personkemin stämmer. Sedan skall chefen reagera direkt på skitprat som cirkulerar och sätta stopp för det. Och sist men inte minst våga vara chef och inte bara kompis.

  Oj, så hård jag var:)

  Veronica

  SvaraRadera
 3. Jag önskar att min chef är expert på de uppgifter jag utför så jag får svar på mina frågor (har bara haft sommarjobb hittils) för det känns ändå rätt sällsynt. Sen vill jag att chefen är rättvis och förstående. Och inte alltid frånvarande eller upptagen. Oj, nu blev det fler en tre.

  SvaraRadera
 4. flexibilitet, målmedvetenhet, mänsklighet. En chef ska också sporra sina arbetstagare till att ta eget ansvar och understöda personlig och professionell utveckling. Om chefen därtill kommer ihåg att berömma en då man gjort bra i från sig får den extrapoäng. Här mina (flera än) tre egenskaper som jag uppskattar hos en bra chef samlande från diverse arbetsgivare.

  Jag tycker också som popcorn skrev att chefen ska vara närvarande; både psykiskt o fysiskt.

  Värden på en arbetsplats...Ja, att alla arbetstagare blir jämlikt behandlade oberoende av ålder, kön eller erfarenhet. Ett mindre hierarkiskt uppbyggande av arbetsstrukturer sku jag gärna se. Pyramidtänkandet på den fronten känns lite pasé. Arbetsplatsen ska vara en plats man trivs att komma till. Lite miljötänkande är också bra. Äch, det där med värden måst jag ännu fundera på lite.

  SvaraRadera
 5. Svårt att svara kort på sånt här!

  Chefen ska vara bekväm i sin ledarroll (kunna balansera mellan att lyssna på personalen och sedan fatta och stå för sina beslut), medmänsklig och professionell.

  Arbetsplatsen som sådan har väl inga värderingar, är det inte snarare personalen med chefen i spetsen som har dem och förmedlar dem? Nåja, om vi bortser från det: jämlikhet (alla behandlas lika, allas åsikter tillmäts lika stor betydelse), professionalism och något som jag inte vet vad jag ska kalla det men kanske arbetsglädje: att man tänker positivt, har humor, satsar på små trevligheter som gör dagen lättare att orka med och värderar trivsel.

  SvaraRadera
 6. Jag har ett vårdaryrke och uppskattar ifall chefen har en aning om vad jobbet helt konkret innebär. T.ex. att med våld hålla fast vid egenvårdarprincipen då någon patient kräver väldigt mycket mer än alla andra känns inte rättvist. Eller att då man vårdar en person med livskris och en annan som upplever livets lyckligaste stund under samma arbetspass är det tungt att hela tiden svänga stämningen mellan rummen. Ja, alltför ofta har jag stött på chefer som inte på riktigt vet hur det är. Att sedan vissa beslut ändå måste fattas är ju självklart.
  Jag uppskattar också att chefen är på ett sätt ödmjuk och lyssnar på personalen. Så det känns som om besluten som fattas och jag inte gillar fattas med eftertanke. Så att jag känner att hon/han vet hur jag tänker, men tänker annorlunda.

  Värderingar är ett svårt ord. Det är trevligt att jobba med en vi-anda. Inte så att någon bränner sig helt slut och massor gratis övertid för att vara trevlig. Men så att jag känner att jag har stöd av kollegorna.

  Klockan är mycket.

  SvaraRadera
 7. Jag uppskattar värden som tolerans, mångfald och att man värdesätter mjuka värden vid sidan av det som är prio för de flesta arbetsplatser; producera och tjänsa pengar.

  Chefens personliga egenskaper spelar inte så stor roll så länge han eller hon kan kommunicera rakt, har tydliga förväntningar och ger mycket feedback.

  SvaraRadera
 8. Åh, vad fina ni är som besvarar mina frågor! Tack för det, jag kommer att ha stor användning av era svar! Jag har en följdfråga på lut, jag återkommer gärna med den om jag får?

  SvaraRadera
 9. En chef ska ha koll på det som händer, empati men ändå vara chef och kunna det här med ledarskap. Pepp i passliga doser. Dessutom ska chefer kunna kommunicera, det tycker jag är det vikitgaste. Egentligen gäller det hela arbetsplatsen, informationsgången måste fungera och man ska veta vad man ska göra som anställd. Inte så att man bara väntar på order, men så att man inte gör saker i onödan om någon annan redan gjort det eller så. Ja typ...så.

  Fast på min drömarbetsplats är jag själv chef. Och har en sntälld, jag själv. Och när jag är chef ska jag vara den bästa chefen som jorden skådat. Ganska lätt eftersom jag vet vad jag vill ha.

  SvaraRadera
 10. Chefen ska vara säker i sin chefsroll (osäkra chefer är det värsta som finns, för i och med att de själva är så osäkra vågar de aldrig lita på att de underlydande kan göra något rätt på egen hand). Mest glad åt chefer har jag varit när det har handlat om trygga och stabila personer, personer som har litat på att jag kan jobba självständigt, men samtidigt har varit positiva till att man kommer och diskuterar problem och funderingar med dem.

  Sen när det gäller arbetsplatser... Att det råder en positiv och empatisk stämning. Att det inte är så konkurrensbetonat (snälla, berätta för mig var sånt existerar i det här nya arbetsklimatet!) och att alla inte bara armbågar sig hela tiden. Att man kan ha roligt tillsammans emellanåt (utan att känna att man inte får något gjort) och att man inte pratar bakom ryggen på varandra. Alla måste inte vara varandras bästa vänner, men man tar problemen direkt med kollegan, och inte med alla andra kollegor.

  SvaraRadera