måndag 31 januari 2011

Sluta slänga mat - check-in nummer 5

Vet ni vad? Det är dags för en avrundning och en avslutning på den sista veckan i sluta slänga mat-kampanjen.

Först en rapport ur det Römanska residenset:

Tro det eller ej, men jag glömde att jag gjort skagenröra. Vi åt upp det mesta, men en liten burk glömdes bort längst bak i kylskåpet. Att det pärtar. Skaldjur är en av de saker jag kanske mest av allt rynkar på näsan åt då de stått någon dag.

Ett par små lökar var ruttna inuti, osäkert om det var jag eller om det var butiken som var boven.

Inte ett helt gott bokslut på kampanjen, men, ett bokslut ändå.

För min del så tror jag inte att den här måndagen innebär ett slut på slänga mat, jag tycker själv att jag reflekterar mer över maten i kylskåpet och i matlådan. Jag har alltid haft en rätt hög tröskel för att slänga mat och den har blivit ännu högre under de senaste veckorna. Det tar verkligen emot att vara tvungen att slänga något.

Och precis som vi diskuterade senaste vecka har jag också funderat över hur jag skall kunna ta tillvara mer under själva tillredningen. Senaste vecka gjorde jag sås på sky som uppstod då jag tillredde färsbiffar i ugn. Det, det är överkurs för mig!

Så, jag ser med spänning fram emot era sista rapporter och era funderingar kring att fortsätta låta bli att slänga mat!

14 kommentarer:

 1. Jag slängde en portion färskpasta (hemlagad dessutom, jag måste alltså komma ihåg detta nästa gång jag lagar pasta) och en halv kruka av både salvia och basilika. De där kryddkrukorna är ett gissel i vårt hem, de hinner alltid fara illa och aldrig, aldrig lyckas jag få dem att "blomma" vidare.

  SvaraRadera
 2. Karolina! Jag brukar torka det vi inte direkt använder av krukkryddorna. Riv bladen av stjälkarna och kasta på en bit hushållspapper, så har du färska kryddor också nästa gång!

  SvaraRadera
 3. Det har gått sämre den senaste veckan. Två klementiner (de var helt ruttna trots att resten av påsen var av god kvalitet), en lök (hur lyckas jag få så många dåliga lökar?) och en avokado (samma där, den såg hur bra ut som helst men var möglig inuti).
  Det som stör mig mest är en burk sk babyyoghurt som vi köpte på Ikea som mellanmål åt sonen (det fanns inte så mycket annat att välja på då han är äggallergiker). Han ville inte ha den då, vi tog hem den och glömde genast bort att den fanns i kylskåpet. Igår hade det börjat växa intressanta saker på ytan. De håller alltså inte speciellt många dagar då de är öppnade.
  Och ja, sisådär en deciliter blini-smet. Jag bara orkade inte steka fler, vi skulle ändå inte ha ätit upp dem. Jag borde nog ha hittat på något med den eller ens satt in den i kylskåpet och stekt blinier idag.

  SvaraRadera
 4. En liten ask med ris blev mycket gammal, måste slängas. Vi bara tittade på varandra maken och jag och beklagade oss, vi hade misslyckats och glömt asken. Kunde inte hjälpas. Annars har det gått jättebra.

  Precis som du har vi också haft hög tröskel för att slänga nåt, nu blev vi ännu noggrannare och mer medvetna.

  SvaraRadera
 5. Här har komposten fått ta emot en hel ask färska champinjoner med två dagar kvar till bäst före, för de var mögliga. Grr! Fick även slänga en halv burk kondenserad mjölk som blev över från en kaka, för jag kom inte på nåt att göra med den utom att baka mer kaka, och då skulle jag ha måst äta kakan också, och ... Ja. Försöker att inte vara en kompost själv heller. En halv portion soppa på rester blev också över och ingen förmådde förbarma sig över den.

  Men månaden känns i alla fall som en succé för att jag känner mig så mycket mer medveten nu. Vem trodde väl att man kunde få såna kicks av att spara dillstjälkar och smyga ner dem i nåt potatiskok och känna sig så DUKTIG?! :) Hurra för Micaela som fått oss att vara så här resurssmarta tillsammans. Jag kommer att sakna de här check-insen (ja, så heter det ju säkert i pluralis - NOT) och tycker att vi borde grunda den virtuella Marthakretsen Cybermarthorna på nätet. Micaela for president!

  SvaraRadera
 6. Den här sista veckan fick jag upp farten igen. En portion fisk åkte i skräpet efter att jag ätit fisk i massor av dagar. Klarade helt enkelt inte av en dag till. En mandarin som blivit möglig. Hunden har fått lite malet kött men det räknas ju inte eftersom han fungerade som skräp :). Men håller med tidigare kommentarer. Jag har blivit bättre på att tänka efter då jag köper mat, och jag har blivit mer påhittig då det gäller att använda upp rester/mixa nya grejer. Så tack!

  SvaraRadera
 7. Jag måste erkänna att jag inte haft någon koll på läget den här veckan. Jag vet att vi slängt något smått, men inte vad. Det har varit så mycket annat så jag har helt enkelt inte orkat med allt.
  Tyvärr

  SvaraRadera
 8. Är projektet slut? Då ska jag haka på. Lite som med böcker och filmer, måste alltid vänta tills hypen har lagt sig före jag lyckas kolla in dem.

  Fast på tal om såser, och det förvånar mig att jag inte har håkat att göra tidigare - pås-sås är out, OUT OUT. Hemlagad sås på buljong, grädde, lök, fettrester är så nice. Så om nån vill köpa ett lager knorrs pås-såsar så får du dem helt gratis faktiskt, tänker aldrig röra grejerna igen.

  SvaraRadera
 9. Härmed delas diplom ut till alla! Vi försökte och försöker i alla fall! Det som är roligt är att vi alla tycks ta oss en funderare innan vi slänger något, och redan det är bra. Att många kämpar lite extra för att hitta på något nytt av det som redan finns i kylskåpet är ännu bättre!

  Och Kisimyran, jo, januari tog slut och det var det som var testmånaden. Men, jag kommer i alla fall att fortsätta, eventuellt med uppdateringarna också. Så, haka på du bara. Och såserna, jisses så gott det blir då man gör såsen med egen hand! Speciellt hälsosamma såser gör jag inte, men det är därför de är goda, tror jag.

  Mia - en virtuell marthakrets låter inte helt fel!

  SvaraRadera
 10. Jag tycker igen att den här veckan har gått bättre. Fortfarande har jag värmt för stora portioner mat åt pojkarna. Det skall jag skärpa mig med. Annars tror jag inte jag har slängt något alls. Men mitt minne är nog inget att lita på. Tack för initiativet!

  SvaraRadera
 11. Jee! Jag kastade endast bort en gurka! Det är en stooooor skillnad från det jag normalt brukar kasta bort. Detta blev liksom en tävling med en själv, kul!

  Tack för initiativet! Detta var första månaden på två år som jag inte genast hamnat och be om att få ut alla dagtraktament och km-ersättningar efter varje vecka. Nu kunde jag föra en lapp fylld med hela månadens ersättningar och säga att "Inte är det så skyndsamt med dom". Har liksom ALDRIG hänt!

  Jee, Tubbs är så lycklig!

  SvaraRadera
 12. Tubbs! Det här är ju helt tokbra!

  SvaraRadera
 13. En vecka sen med inrapporteringen, men här kommer den i alla fall:

  Inte helt fantastisk avslutning på januari, men det hade jag ju anat i och med att jag skulle vara borta halva veckan. Med det i beaktande, riktigt bra - minns inte längre exakt vad det var som kastades, bara att det var mindre än att jag befarat, och att jag klarade mig utan att behöva hälla ut mjölk.

  Såhär efter en månad av strikt kylskåpskontroll kan jag konstatera att den kanske mest märkbara behållningen är att jag faktiskt inte har hällt ut någon mjölk alls. Annars brukar det alltid bli lite småskvättar då och då, mest för att jag inte dricker mjölk sådär rakt upp och ner ur glas och blir av med småskvättarna på det viset. Nu har jag bevisat för mig själv att det går att använda upp mjölken i tid på annat sätt, om man bara tänker till lite.
  Likaså har jag lärt mig att äta filgrädde om den är färsk och rumstempererad. I kylskåpet blir den tjock och stel och vedervärdig, men de dagar jag tar en nylagad filbunke från köksbänken funkar det faktiskt att blanda in den.

  Jag skulle faktiskt gärna se någon sorts fortsättning - det var inspirerande det här, och bortsett från att jag kastat mindre har det också lett till att jag blivit inspirerad att försöka använda upp en del som bara står och samlar damm i köksskåpen, men där har jag mycket att göra än. Den överstora tesamlingen har i alla fall minskat i januari, och jag kommer att fortsätta vara mycket strikt när det gäller nya teinköp ända tills jag har använt upp alla sorter jag egentligen inte tycker så mycket om.

  SvaraRadera
 14. Ika - det blir definitivt en fortsättning. Jag tänkte i alla fall fortsätta rapportera också om maten vi använder och inte använder - allt för att inte falla tillbaka i ett slentrianmässigt sätt att handskas med maten. I och med mitt nya liv som Martha (!?!) tänkte jag också kolla om det finns ett intresse också hos förbundet att vara med på en fortsättning på kampanjen.

  Jag återkommer åtminstone till det här, i vilken form är lite oklart ännu, men en fortsättning skall det nog bli!

  SvaraRadera