torsdag 27 januari 2011

Att bära sitt ansvar

Jag vet inte riktigt, är det okej att låta vem som helst medverka i tv-program?

Jag råkade se att Maria, som hade nypremiär på Nelonen igår, hade lyckats locka (ja, det var väl inte svårt egentligen) Johanna Tukiainen och dennes blivande man till studion.

Gästspelet var riktigt, riktigt svårt att se på. Jag våndades och funderade än en gång över tv-produktionernas ansvar, är det faktiskt okej att släpa darrande vrak till studion? Även om de darrande vraken själva propsar på att få komma?

9 kommentarer:

 1. Jag såg inte programmet, så får bara föreställa mig hur pinsamt det kan ha varit. Men jag undrar hur programmakare tänker. Vill man i allmänhet göra ett program som gör folk till lite bättre människor, eller vill man maximera tittarsiffrorna (och således reklamintäkterna)? Cyniska jag utgår från att det är det senare som gäller, och då zoomar man väl in på det som man tror ska locka mest tittare? Varpå frågan inställer sig: varför vill folk titta på darrande vrak? Train wreck factor? Skadeglädje? Genuint intresse för en finländsk kulturpersonlighet? Jag har många frågor och inga svar ...

  SvaraRadera
 2. Gamla vampar är ju högintressanta. Det verkar dessutom som om Finland är mera besatt av gamla vampar (inbegriper också Matti Nykänen) än något annat land i världen. Kan kanske bero på att man i andra länder har kändisar som faktiskt skaffat sig sitt kändisskap genom att göra någonting annat än doka eller tatuera felaktigheter på sin kropp. Eller sen inte.

  SvaraRadera
 3. Intressant frågeställning. Nu vet ju inte jag vem denna Johanna är och varför hon deltog i programmet men rent generellt frågar jag mig varför finsk media skall göra "kändisar" av "doldisar" dvs folk som inte presterat något intressant. Sen tycker jag trailern till Maria programmet är så smaklös, att den inte alls lockar mig att titta. Jag hör väl inte till målgruppen antar jag :)

  SvaraRadera
 4. Du fick nu iallafall mig att titta på programmet nu på nätet..jag som faktiskt har mera koll på svenska kändisar och bara hade hört talas om denna Johanna..Vilken katastrof hon e. ho-ho

  SvaraRadera
 5. jag har nog också lust nu att gå kolla tuksus bravader på nätet!
  Men jo, i en perfekt värld skulle mediabolag bära sitt ansvar, redaktörer skulle vilja förbättra världen och producenterna sträva efter kvalitet. Också tittarna skulle önska sig annat än train wrecks. Men vi bor i en långt ifrån perfekt värld.

  SvaraRadera
 6. tittade på programmet igår och det var ju helt hemskt. jag tyckte nästan lite synd om han den där Arto så som Tuksu svamlade om helt andra saker... Och tycker nog att Jussi Parviainen nästan vara lika svamlig igår..

  SvaraRadera
 7. ugh. lyckades se 1,34 av tuksu och måste sluta. train wreck faktorn var för hög

  SvaraRadera
 8. Jag hoppas ingen tolkar mitt inlägg som ett "längs med den fina näsan", jag tittade ju själv på programmet. Och det som bekymrar mig - personligen och med tanke på mänskligheten - är det faktum att vi inte bara går med på att titta på sådant här, en del vill till och med se grejer som det här på tv.

  Det kan ju hända att det är så sorgligt att det enda som kan få människan att känna sig bättre, det är att titta på någon som det går sämre eller riktigt dåligt för.

  Som rätt garvad tv-tittare (och producent av tv i tiderna) så var gårdagens Tuksu-inslag så hemskt att jag började må illa.

  Och, något speciellt är det med Finland. Det här är väl ett av de få land där en person som har uppenbara alkohol- och andra problem, som är en erkänd misshandlare av andra människor, fortfarande bärs in och ut i media som en hjälte?

  SvaraRadera
 9. Jag har inte sett programmet med Johanna Tukiainen. Nån sa nångång att om ett mord skulle sändas i direktsändning skulle folk titta. Jag tror att det är just precis så. Jag har inget svar på frågan om tv-bolagen borde ha ett ansvar eller inte. Ja, ett ansvar borde de ju ha, men det är svårt att säga var gränsen går. Ex-missen Elina Nurmi har ju varit på löpsedlarna för mano-depressivitet. Hon intervjuades i tv under en period då hon mådde sämre, fastän hon väl kan ha perioder då hon är rätt klar i i huvudet. Har inte sett det inslaget heller, men lite tveksamt tycker jag det låter.

  Men det finns ju alltid folk som gör pengar på andras olycka, så public service-bolagen är väl de enda man kan ställa krav på.

  SvaraRadera