måndag 24 januari 2011

Sluta slänga mat - check-in nummer fyra

Dags för en kontroll i komposten, hur mycket mat har vi slängt den här veckan?

Jag hade en urkass vecka senast jag rapporterade, och det är glädjande att jag nu kan rapportera att jag inte slängt bort något alls. Annat än skal, skaft och sådant som jag nog alltid plockar bort från grönsaker och sånt.

Egentligen har det varit en ganska tråkig vecka, mätt i matlagning. Inga egentliga gourmetmiddagar som skulle lett till fantastiska rester. Men, jag har ju en ny vecka framför mig.

Du då? Hur har det gått för dig?

9 kommentarer:

 1. fem mandariner, tre äppel, en semla och lite grönsaksoppa. Mandarinerna var dåliga dagen efter att jag köpte dem och semlan och äpplena var mannens inköp. Inte ok, men inte helt dåligt heller.

  SvaraRadera
 2. Jag slängde bort en slatt tzatziki i går, den hade stått en vecka i kylskåpet och det fanns inget jag kunde tänka mig att kombinera den med.

  Den här veckan (det är första gången jag rapporterar här men har skuggat er andra hela månaden) har jag funderat på hur mycket det är OK att slänga bort medan man lagar mat. Exempel: i lördags gjorde jag creme ninon som jag mixade i blendern och passerade. Sen fick jag morkkis för att jag slängde bort prima ärtskal av rent estetiska skäl. Tomatskarvar brukar jag spara om jag planerat in tomatsås de närmaste dagarna eftersom det är lätt att mixa ner, men alla de där trista delarna av auberginer, broccolin och sånt åker direkt i soporna.

  SvaraRadera
 3. Jag har två apelsiner i kylskåpet som jag "måste" pressa till juice, typ nu! Annars hamnar de i komposten för de är fasligt mjuka, tummen for igenom då jag tog i den. Men det var lite som dina avocadon, dåliga då de kom hem från butiken. Sånt är tråkigt.

  Skrattar åt den härliga bilden!

  SvaraRadera
 4. En shalottenlök (brun inuti), några skedar mat här och där (sonen är ingen stor fantast av ärtsoppa, det vet jag men missbedömde ändå mängden då jag öste upp åt honom), några cashewnötter som såg misstänkta ut. Annars ingenting. Rester blir det nästan aldrig, jag är rätt bra på att bedöma hur mycket som ska lagas. Och blir det över fryser jag ner och äter senare.

  SvaraRadera
 5. Veckan som gick var veckan när jag faktiskt städade kylskåpet grundligt, vilket resulterade i en hel del extra kompost. Ändå var det inte så illa som jag befarat, det som kastades var ungefär det jag räknade med att bli tvungen att kasta. En liten bit mycket åldrad rotselleri, en burk med squashinläggning som jag öppnat för enormt länge sedan, ett par halva burkar ajvar relish, en årsgammal miniplastpåse med färdigriven parmesan (såna man får när man kper Hesepasta), en halv liten burk sambal oelek som fått ett mycket obehagligt utseende och en glasburk med ett försök till inläggning av vitlöksklyftor som inte lyckats enligt förväntningarna (och som mycket väl kunde ha kastats redan för ett år sedan).
  Det var lite obehagligt mycket på en gång det där, men sedan blev mitt kylskåp betydligt rymligare, och just nu känns det som om jag har väldigt bra koll på vad som faktiskt finns är. Låt oss se hur länge det varar.

  Den här veckan blir utmanande på nytt sätt - på torsdag eftermiddag lämnar jag hemmet för att inte komma tillbaka förrän på söndag kväll. Veckan hemma blir alltså kort, och nu gäller det att planera så att jag lyckas äta upp allt som behöver ätas upp i kylskåpet före torsdagen.
  På grund av vistelsen i den sydvästra landsändan har jag tagit paus i den goda vanan att spara filgrädden åt familjens katter också, eftersom jag inte tror att ens de kommer att vilja ha två veckor gammal filgrädde sedan.

  SvaraRadera
 6. Trots att min mamma kom med diverse "konstiga" varor till oss har det mesta gått åt. En del skänkte jag vidare, så mitt ansvar tar slut där :) Mjölk hade vi i mängder, typ 4 liter som går ut imorgon. Jag lagade pannkaka, spenatplättar som for i frysen och dessutom våfflor. Och 2 liter skickade jag med pojkarna då de for över natten till mommo. Några matskedar gräddfilssås, en klementin och ett par deciliter saftsoppa. Men betydligt bättre resultat än vid frystömningen!

  SvaraRadera
 7. Ha! Jag har inte slängt nåt! Ville hemskt mycket fega ur med en urgammal (ni vill inte veta hur urgammal) turkisk yoghurt, men bestämnde mig för att våga lita på mina sinnen. Åt upp den, gick hur bra som helst.

  Det verkar ju som att frukt som är dålig redan när man köper den är ett allmänt fenomen. Är det så? Jag köper hemskt sällan frukt, och inte blir jag ju sugen på att göra det nu heller ...

  SvaraRadera
 8. Jösses! Efter en lite seg vecka tre för en del av oss, så verkar vi ju alla vara i storform igen! Det gläder mig!

  Jag noterar också, lika glatt, att många tycks fundera i också vidare banor kring det här med maten före bioavfallsbyttan.

  Precis som Karolina skriver, har jag också funderat på hur mycket det är okej att slänga för att det "hör till" då jag lagar mat. Efter att ett par räkor var avklädda så funderade jag på att göra fiskbuljong, men det blev tyvärr bara ett funderande. Nästa gång kanske jag får det gjort.

  En vecka kvar av själva utmaningen!

  SvaraRadera
 9. Äh, glömde checka in på måndagen för avrapportering. Hade inget spännande att komma med då heller, men nu måste jag klicka in o lätta mitt hjärta. 150 gram brysselkåt åkte just i komposten och jag befarar att slutet är nära för nästa saftsoppa...

  SvaraRadera