måndag 10 januari 2011

Sluta slänga mat - check-in nummer två

Det är dags att krypa till korset i Sluta slänga mat-kampanjen. Eller, jag är tvungen att krypa lite, den andra veckan har gått lite sämre i vårt fall.

Jag inledde genom att slänga två champinjoner, de efterföljdes av en saltgurka, och de fick sällskap av två avocadon. Avocadona är inte helt och hållet mitt fel - de var dåliga då de anlände hem till oss (hur svårt är det att få vettiga avocadon i butiken, jag bara undrar?).

En rätt kass vecka med andra ord. Svampen och saltgurkan klarar jag mig bra utan, men avocado, jag blir nog lite ledsen om jag inte får någon avocado på dryga två veckor. Jag måste debattera med mig själv - var det butikens eller mitt fel?

Annars kan jag bara konstatera att det här försöket, åtminstone i mitt fall, har fått mig att tänka efter lite mer. Nu jobbar jag mer aktivt för att faktiskt få bort maten ur kylen - i våra magar då.

Rött alarmerar den hemgjorda peston och ett paket malet kött just nu. Måste fixa färsbiffar.

Ni då?

16 kommentarer:

 1. Jag kan faktiskt stolt och en smula överraskat berätta att jag inte slängt NÅGOT ALLS sedan förra rapporteringen. Sonens överblivna havregrynsgröt blandades ner i gårdagens bröddeg och de mjuknande morötterna blev soppa.
  Nu är en liten bit ingefära på fallrepet men jag ska se om jag lyckas rädda något av den i alla fall. Och så har jag en (oöppnad) burk creme fraiche som var bäst före 28.12, men sura mjölkprodukter blir väl inte dåliga...

  SvaraRadera
 2. Jag inhandlade ett paket superfina gröna vindruvor på lördagen, igår när det var dags att skölja upp dem så var hela innehållet mögligt,inte halva,Hela. Absolut butikens fel.

  SvaraRadera
 3. Hos oss inleddes det nya året med att jag var på sjukhus i en vecka medan far i huset jonglerade bebisen och fyraåringen solo så gott det gick. Hela nyårsmiddagen (lammfilé!!!) fick slängas, och nu försöker vi bara överleva. Grötresterna som jag också i vanliga fall skulle blanda i semlorna får åka i komposten, för här bakas inget på de närmaste veckorna. Mitt ekologiska hjärta gråter! Men jag läser med intresse och räknar med att lärdomar kan dras för framtida bruk.

  SvaraRadera
 4. Imponerad av SivÖ! Det där med överbliven havregrynsgröt.... Wow! Har klarat mig rätt hyfsat tycker jag, den överblivna pastan (1 dl kanske) som vi värmt upp några gånger, måste nog nu slängas. Jag fryst ner mat (som blivoit över) i mindre portioner som jag kan äta då jag är hemma på dagarna. Det är butikens fel Micaela om avocadon var dålig. Vi har bra avocadon i vår butik, de är alltid bra, färdiga att ätas genast står der på förpackningen och det har ännu inte gått fel för mig. De är packade i plast färdigt, minns inte märket nu på rak arm.

  SvaraRadera
 5. Veckan hade gått perfekt tills igår då jag konstaterade att burken turkisk yoghurt som jag köpte för två dagar sedan faktiskt gick ut igår.
  Så nu är jag en dag över med den, har ni tips på vad jag vågar använda den till så blir jag glad. Annars är det nog butikens fel.
  Förutom den har jag bara slängt en kiwi.

  SvaraRadera
 6. Jag tror saftsoppan med bäst före datum nångång i mars 2011 men som varit öppnad sedan oktober 2010 kanske måste hällas bort så småningom....Lär hålla 3-4 dagar öppnad i kylskåp.

  SvaraRadera
 7. En sämre andra vecka här likaså.
  Har varit noga med att spara brödkanterna och småfåglarna är lyckliga. Lika lycklig var jag också ända tills jag såg gnagarspåren som gick fram och tillbaks från husväggen ut till fågelmaten på snön. Vi ska se hur jag fortsätter med det.

  Annars har det varit knepigt nu när sonen varit sjuk och inte ätit hälften av sina vanliga portioner, gröten har jag satt i kylen och så har han fått äta uppvärmd gröt senare på dagen och så har jag själv fått agera hushållsgris en hel del, men men, en del gröt, en halv gräddfilsburk fick åka ner i roskisen och detsamma hände med en halv citron... Ska se hur jag överlever utan dem!

  SvaraRadera
 8. Sh*t. Jag är alldeles dödsimponerad av ert hushållande! Wow.

  SivÖ - du är definitivt praktmedlemmen under den andra veckan! Jag är väldigt imponerad!

  Johanna - jag tycker att det är butikens fel, inte ditt. Druvorna skall inte mögla över en natt. Äh, fast ändå pärtar det att slänga. Utan att ens fått smaka, dessutom.

  Mia - vad är det jag läser? Jag hoppas allt är i sin ordning nu? Eller? Nu vet jag inte var du håller hus, men säg till om du och ni behöver en hjälpande hand, yes? Jag har all förståelse i världen för att det här inte är helt top of mind just nu. Hoppas allt blir bra!

  Sonja, du har också varit tuff! Inte mycket släng i er familj inte! Jag har sett dedär ätfärdiga avocadona, de finns i "den andra butiken", jag tycker bara att det är knäks att de är färdigförpackade.

  Pia - jag tror inte att youghurten kommer att ställa till med problem ännu på många dagar. Den är ju hur sur som helst, och håller bra. Smoothie och tsatsiki är mina förslag på åtgärder.

  Alexandra - jag tror att det är bäst att slänga saftsoppan nu. Vila i frid må den göra.

  Höps - det är trickigt med de här korta människorna, svårt att förutspå hur mycket som kommer att gå ner. Hur skall du klara dig utan gräddfil resten av månaden? Det skulle vara svårt i det här hushållet.

  SvaraRadera
 9. Det har nog gått lite sämre här också. Men jag har inte ensam härskat i köket nu när mannen varit mer ledig och hemma. Barnens matrester klarar jag ibland av att ät och ibland inte. Gräddfil har jag satt i köttbullsdegen och av 2 lime gjorde jag guacamole. Soppa lagade jag också av inte mer så ny kålrot. Dessutom har jag köpt betydligt mindre kött och satsar på att minska i frysen så jag inte behöver slänga därifrån.
  Jag har också försökt köpa mer rejäl handel och luomu. Men varför-varför är luomufrukt inpackad i 2 lager plast? Är det för att den inte annars håller så bra? Vet inte. Hälsosammare är det kanske oberoende, men är det mer ekologiskt?

  SvaraRadera
 10. Jag tror att ekofrukten ofta är inpackad för att den ska särskilja sig från de vanliga. och sedan också för att det är en sån där liten grej som butiken hanterar på sidan om - om hälften av allt på frukt&grönt-avdelningen skulle vara eko tror jag att mycket skulle se annorlunda ut. Ibland blir jag så arg och ledsen när jag ser saker mögla på ekohyllorna. Det är klart att ekoprodukterna är lite känsligare för mögel eftersom man inte får behandla dem med gift för att förebygga möglet, men när det ser ut så på hyllorna beror det på två saker - dålig kvalitetskontroll och dålig åtgång. Och de där båda är ju lite beroende av varandra också.

  Avokado tycker jag är säkrast att köpa riktigt hård på förhand, och så får den mjukna i rumstemperatur. Då är utmaningen förstås i dessa inte-slänga-mat-tider (nåja, annars också) att hålla koll på den så att den blir uppäten innan den blir oätlig, men det känns ändå säkrare än att köpa en mjuk i butiken. De ätmogna förpackade har jag haft nån gång, funkade bra, men så är de ju också inpackade för att vara skyddade mot stötar, så det har förhoppningsvis inte hänt så mycket med dem under transporterna.

  Nu blir det här jättelångt, men jag skulle ändå vilja ha in att jag tycker att de här gränsdragningarna är intressanta. (Lyckas dessutom inte kommentera i facebookgruppen, jag får nog skriva kommentarer, men sedan finns det konstigt nog ingen funktion för att faktiskt dela med sig av dem också.)
  Är det jag som ska "straffas" (för jag tror att vi kan vara ganska överens om att det här med att vara utan vara X resten av månaden är ett straff vi ålägger oss själva för vårt eget slarv) om butiken sålde dåliga varor? Egentligen borde man som nitisk konsument alltid reklamera, men jag vet, man orkar inte alltid...
  och sedan, en annan gränsdragning: Jag läste om någon som medvetet undvek vissa suspekta burkar i kylskåpet. Är det värt ett straff att kasta sånt som med all säkerhet nog var oätligt redan före man läste om och joinade den här utmaningen?
  Jag frostade av frysen i torsdags (utnyttjade minusgraderna därute, så inget behövde kastas i onödan), och kastade inte mycket - men nog for det ju sånt som jag egentligen vet att jag borde ha kastat för länge sedan. Å andra sidan en jättebra sak att göra för att man går igenom vad man egentligen har, och hittar en hel del sånt som man nu kan åstadkomma mat av istället för att bara glömma bort.
  Har tänkt göra en storstädning i kylskåpet också, så att jag får börja från rent bord - dvs att allt som finns där går att äta - och nu borde jag ju vara snabb med det för att alls kunna avgöra om det jag kastar sannolikt var dåligt redan före nyår.

  (Äh, jag måste nog börja blogga om det här själv, och inte bara häva ur mig långa haranger i andras kommentarsfält.)

  SvaraRadera
 11. hej, vilken Facebook-grupp??

  SvaraRadera
 12. Sådär, nu har jag skrivit mitt eget inlägg om utmaningen och om den gångna veckan med den. Dock trilskades wordpress och ville inte trackbacka, så jag skriver ut länken här i stället: http://cassiopeia81.wordpress.com/2011/01/10/matutmaningen-rapporterar/

  SvaraRadera
 13. Anna La - ja, det blir så råddigt då man är fler som ansvarar över kylskåpet. Men, jag tycker att du tagit tillvara på grejs hur fint som helst. Jag har en citron som också kunde dyka in i en guacamole.

  Ika - långa kommentarer är intressanta, fortsätt bara! Det var jag som författade en del av "reglerna", tex. den om att inte skaffa något jag slänger den här månaden. Det gäller inte saker som butiken haft ihjäl - som avocadona. Håller med dig om att det oftast lönar sig att köpa dem omogna, då får man själv hålla koll på dem. Sen var det jag med burkarna också, jag har en tendens att köpa "intressanta" burkar i butiken, och sen är det ett ocker att få slut på dem. Det är en ovana jag kunde göra något åt, och nu är det bara obehaget och det dåliga samvetet som får mig att tveka att öppna dem.

  Sen om Facebook-gruppen, http://www.facebook.com/home.php#!/home.php?sk=group_115638245175478&ap=1, jag är apdålig på FB. Gruppen ser inte alls ut och bär sig inte alls åt som grupper brukar göra. Any help is welcome. Men, det skall nog gå att kommentera, det gäller att trycka enter efter att man skrivit sin kommentar, det funkar för mig i alla fall.

  SvaraRadera
 14. Senaste vecka var jag duktig och gjorde banan-nougat-muffins av bananer som sett bättre dagar. Hur miljövänligt det var att starta ugnen är ju en annan fråga, men jag slängde inga bananer! 1 potatis har jag slängt den här veckan. Efter att jag gett hunden smörgåsskinka och lite överbliven barnmat. Resten har jag lyckats använda upp. Nu är det en sejgryta som jag har i kylen som jag börjar känna lite smått panik över.

  SvaraRadera
 15. Gör FB-gruppen till en page istället så kan man tycka om den med en tumme upp! :)

  SvaraRadera
 16. Överbliven havregrynsgröt går bra som ansiktsmask också. Bara att kleta på ansiktet och låta stelna, ta sedan lite vatten och massera den mjuk och skölj bort. Och ansiktet, lent&fint, tackar.

  SvaraRadera