söndag 6 mars 2011

Visa vad du har i skåpet!

Jag råkade kasta ett getöga på tv-programmet "Antiikkia, antiikkia" (för personer bosatta i Sverige: Antikrundan, fast på finska) tidigare idag.

Det är så många tankar som åker omkring i mitt huvud då jag tittar på program som detta, dels funderar jag över hur pass besvikna människor blir då den tavla de trodde var en dyrgrip konstateras vara värd några futtiga euron, dels funderar jag varför folk envisas med att komma och värdera sina prylar och samtidigt, med glädje i blick, påstå att "priset har absolut ingen betydelse" (nå nej, nej, men varför är du där då, med den där gamla stekpannan?).

Och alla gånger jag ser ett program som Antiikkia, Antiikkia, så sveper jag med blicken över mitt eget bohag - vad skulle jag ta med mig till programmet om jag tvingades att vara med och bara fick ta med en sak?

Vad skulle du visa upp i programmet? Och skulle du vilja visa just den saken för att du vill veta dess historia eller för att få veta priset på grejen?

Nå, nu då jag är nyfiken i strut; har du monetärt värdefulla prylar i din ägo?

5 kommentarer:

 1. fua.ratata.fi6 mars 2011 20:26

  Jag slogs faktiskt av samma tanke då jag också råkade titta på programmet. Men jo, nu har jag en pryl eller två som jag av pur nyfikenhet skulle vilja veta vad dom kostar. Int skulle jag sälja dom oberoende, men det kunde vara roligt att veta vad dom är värda i annat än minnen.

  SvaraRadera
 2. Fua! Du måste berätta vad det är för saker, annars kan jag inte sova!

  SvaraRadera
 3. jag tror faktiskt att en gammal Tintin-poster kan vara den värdefullaste gamla pryl jag äger.

  SvaraRadera
 4. Jag har ganska mycket gamla föremål, men tror inte att de är värda speciellt mycket slantar egentligen. De två föremålen jag skulle vilja veta värdet på är en gul lampa i plats (liknar lite en svamp i formen) som min farmor och farfar fått i bröllopsgåva på 50-talet och en gammal Kalevala där teckningarna är handfärgade.

  Det skulle dock vara bra att ha lite mer koll på t ex klassikerföremål, för att kunna se efter sådana på loppis.

  SvaraRadera
 5. Jag har turen att ha en kompis som har antikviteter som hobby, och det är inte dumt att ha en egen Wentzel att fråga! Själv vet jag inte ett dyft om vad grejer borde vara värda. Vi har ärvt en hel del sånt som vi tyckte var mer eller mindre ointressant men som visat sig vara värdefullare än man trodde. (Jag vet, jag vet, nu spär jag på allas dröm om att ha originalversionen av Bibeln liggandes på sin vind ...)

  SvaraRadera