onsdag 23 mars 2011

Riksdagsvalet

Det blir inside-Finland nu i detta inlägg, stå ut med mig.

Vi skall välja ny riksdag om mindre än en månad. Jag har, hittills, förberett mig genom att tröska genom en valmaskin (YLE:s) och den gav ett okej resultat. Tio i topp bestod av åtta gröna och två vänsterförbundare, och gott så.

Men, men. I det här valet känns det som om det är lite extra viktigt att också tänka på den minoritet jag till huvudsak är en del av, finlandssvenskheten. Det främst på grund av den stundom rätt sorgliga debatten om vår rätt att existera i det här landet över huvudtaget. Det jämte mina andra kriterier då,jag söker en kvinna och hon får gärna vara ung. Ingen sådan gick att finna via den första maskinen jag använde, så jag skall testa ett par till.

Trots att jag i alla falla prisar det här med att bo här på landet, så skall jag erkänna att jag är lite avis på er som bor i Helsingfors just nu - jag vet inte om kandidaterna är bättre i stan, eller om det blott beror på att jag känner rätt många som ställer upp där. Det känns som om det skulle vara lättare att välja kandidat i Helsingfors.

Hur är det med er? Vet ni redan vem ni skall rösta på? Om inte, hur ämnar ni hitta rätt kandidat? Vad är viktigt för er i det här valet?

17 kommentarer:

 1. Vet inte vem jag ska rösta på än men har lyckats sålla fram några att välja mellan. Tog mig igenom Yle:s och Hbl:s valmaskiner (Hbl:s var riktigt dålig tyckte jag). Visserligen var vänster och kommunister i topp men ingen av dem tyckte lika som jag i de viktigaste frågorna; svenskan, studier (studiestöd, avgiftsbelagda studier etc.) och kärnkraft. Fick gå igenom ett antal kandidaters svar tills jag hittade några med svar som stämde överens med mina. Samtidigt funderar jag på om jag verkligen borde söka den perfekta kandidaten med ljus och lykta, hör min f.d. samhällsläralärares (roligt ord) röst eka i huvudet: det lönar sig att rösta partipolitiskt i Finland eftersom vi har det d'Hondtska systemet". Knepigt! Och jag känner mig egentligen varken tillräckligt insatt eller erfaren för att rösta eller uttala mig om valet och kandidaterna, och ändå röstar jag, och tydligen uttalar jag mig också (och det med besked, vilken mastodontkommentar!)

  SvaraRadera
 2. Parti - ja, person - nej.
  Tyvärr, jag skulle gärna hitta någon intressant kandidat där ute att ge min röst åt, men just nu känns det som att det är ett parti som behöver min röst mera än en perfect match i valmaskinen.

  SvaraRadera
 3. Tänk om man kunde likea kommentarer som på facebook. Då skulle jag likea höperöts kommentar. Och tänk om hon hade kommenterat före mig, du kunde jag bara ha skrivit "instämmer" istället för att trassla in mig i långa haranger och resonemang. Sådär som jag gör nu igen.

  SvaraRadera
 4. Jag ska rösta på svärfar (fred.granberg.fi). Han är varken kvinna eller ung, men han är suverän!

  SvaraRadera
 5. Jag läste nyss att en i enkät trodde en tredjedel att sossarna har suttit senaste 4 åren i regeringen, och en femtedel att sannf gör det. Ibland undrar jag om man faktiskt får rösta fast man är korkad.
  Själv har jag inte hittat någon kandidat ännu, är inte heller säker på parti. Yles valmaskin hade många frågor som jag inte har någon åsikt i, så den var inte bra för mig.

  SvaraRadera
 6. Jag börjar drabbas av ångest. Har röstat grönt i åratal nu, och skulle väl kategorisera mig som grön vänsteridealistdrömmare. Men nu! Nu känns det som att jag MÅSTE, jag VILL rösta på Sfp, något annat går inte i nuläget, fast deras borgerlighet ger mig kräkreflexer. Suck.

  SvaraRadera
 7. Jag röstar i Helsingfors och kommer att rösta på Johanna Sandberg. För mig är det viktigt att kandidaten är SFP:are och gärna både kvinna och ung (det känns dock oklokt att låsa sig vid kön och ålder för då är man=jag inte ett dugg bättre än dem man=jag så gärna gör sig lustig över för att de är rigida). Johanna tycker som jag i frågor som är en dealbreaker för mig: nej till kärnkraft, ja till homoadoption och könsneutrala äktenskap, t.ex. I förra valet övervägde jag ända till slutrakan att rösta på en äldre man men när jag sedan kollade i ett kandidattest att han stöder utbyggnaden av kärnkraft så var det uteslutet. Just kärnkraft och homoadoption är ju ett ganska enkelt sätt (för mig) att sålla bland kandidaterna, efter att ha granskat den åsikten så är det betydligt färre kvar att välja mellan.

  SvaraRadera
 8. Jag har också ångest över den här språkgrejen. Har hittat en grön kandidat som tänker mycket lika som jag, men på samma gång känner jag en press att jag i det här valet borde rösta finlandssvenskt och SFP...

  SvaraRadera
 9. Jag vill fortsättningsvis rösta grönt, och såg till min glädje att mig gamla studiekamrat är uppställd. Grön, svenskspråkig och kvinna, bättre kan det inte bli. Att hon dessutom är smart gör inte saken sämre. Jag vet att jag BORDE rösta SFP men jag vet inte om jag förmår. Det finns så mycket som jag inte tycker om i SFP, jag vet inte om gemensamt språk räcker.

  SvaraRadera
 10. Då jag bodde i Finland röstade jag aldrig på SFP men nu då jag bor på andra sidan pölen röstar jag endast på dem. Den finska politiken rör inte min vardag så jag röstar solidariskt för svenska språket. Och ska rösta på marathonmamman, tror jag. Tormenta

  SvaraRadera
 11. Det gläder mig att så många vill lufta dehär valtankarna och ångesten med mig, tack för det!

  Det är spännande (men inte på rätt sätt, tyvärr) det här, att så många känner ett visst obehag för SFP. Om inte ett obehag, så tycks det i alla fall inte kännas som om SFP är det som, mätt i värderingar, ligger så många nära. Jag hör gärna mer om det, det också.

  SvaraRadera
 12. Sfp är ju så svårt! Du kan rösta på en liberal och få in en konservativ. Men i riksdagsval brukar jag nog hålla mig till Sfp för språkets skull. I kommunalval kan det bli lite grönare. Eller mera personval.

  SvaraRadera
 13. Mina problem med SFP är mest att de spretar åt alla möjliga håll och ofta har haft en tendens att vända kappan efter vinden (men det gör å andra sidan de gröna också). Det känns inte som om partiet som helhet skulle stå för någonting annat än det svenska språket, och det räcker inte riktigt för mig. Och i ekonomifrågor är jäg mycket längre vänsterut än SFP. Jag är en såndär idealistisk halvkommunist som med glädje betalar skatt och aldrig klagar över skatteprocenten.

  SvaraRadera
 14. just nu vet jag bara vem jag inte ska rösta på!Det känns liksom lättare att välja bort

  SvaraRadera
 15. Mitt problem med Sfp är att de känns som en svensk variant av Samlingspartiet. Ja, det finns enskilda kandidater som är mer åt mitt håll, men de som kommer att komma in är de gamla rävarna. Samtidigt så VET jag att hur svenskvänlig en kandidat från ett annat parti än är, så är det bara Sfp som garanterat i alla lägen kommer att försvara svenskan hur jobbigt det än blir. Och just nu känns det som att det är lite av ett ödesval.

  SvaraRadera
 16. Jag har också valångest och tänker precis som du. Gröna kandidater och vänsterförbundare som tänker som jag finns det gott om, men SFP-kandidater hittar jag inte. Det känns dumt att av språksolidaritet rösta på ett parti som känns lite "one size fits nobody", jag menar, i vilken annan fråga som helst skulle jag rösta med fötterna och välja ett alternativ som tilltalar mig i stället för ett pliktalternativ. Samtidigt handlar det om min språkliga framtid, som inte är en lika viktig fråga för något annat parti. Det blir svårt, det här!

  SvaraRadera
 17. Men samtidigt är det väl lite så i det här valet att man måste rösta på de tre gamla stora om man inte vill ha Soini som statsminister (vilket jag verkligen inte vill). Och då går min röst till sdp (för jag betalar också gärna skatter), där jag hittat en kandidat som nu sitter i riksdagen, är kvinna och har samma åsikt som jag i ganska många saker, fastän inte alla. Om hon blir omvald får jag ju börja skriva mail åt henne i de frågor vi har olika åsikt om.

  Glöm SFP! De kommer aldrig att få så mycket röster att de kan stå sig mot sannf. Tyvärr ser det ut som att varken vänsterförbundet eller de gröna heller kan det, fastän de står mig närmast.

  Tack för en intressant blogg, förresten! Har inte kommenterat tidigare, men läser flitigt.

  SvaraRadera