onsdag 9 mars 2011

Utan

Jag och Shorty var på fest igår, Utan är nu ute i offentligheten.

Det var en fin tillställning, så många fina, modiga kvinnor samlade kring ett ämne som berör. Berör på så många olika sätt.

Jag träffade en hel del vänner och bekanta, och en hel del helt nya människor. Glädjande var att några närvarande sade att de följer med min blogg, så de vet ungefär var de har mig. Hej på er! Det var roligt att ses på riktigt också!

Gällande boken, jag har inte alls hunnit läsa alla texter ännu, men, de texter jag läst - jag kan bara säga jösses. Så mycket av det som är satt på pränt känns under huden på mig. Jag känner igen så mycket av det som sägs, både av det som beskriver det fysiska, men främst det som beskriver hur huvudet mår då man inte får.

Shorty bekantade sig också med boken:


...och i och med att Shorty råkar ha ett extra exemplar av boken, undrar han nu; vill du läsa? Shorty lottar ut en bok, det enda du behöver göra, det är att i kommentarsfältet skriva varför du vill läsa boken.

29 kommentarer:

 1. jag vill ABSELUT läsa! jag bara vet att det är ett ämne som skulle beröra mej djupt, väcka nya tankar, få mej att reflektera kring mitt eget föräldraskap på ett annat sätt än tidigare.

  så pliiiiis, Shorty, pliiiiis?

  SvaraRadera
 2. Vill och skall läsa boken, främst för att förstå vänner till mig som är UTAN och för att själv påminnas hur lyckligt lottad man är att ha två små.

  SvaraRadera
 3. Nåjo! Sku vara sjukt intressant att läsa. Jag har ibland grymma issues med att jag inte har barn när flera av mina jämnåriga vänner har. Jag behöver lite perspektiv från mig själv och mina onödigt självcentrerade tankar.

  SvaraRadera
 4. Jag skulle jätte gärna läsa boken. Då vi började försöka våren 2009 lyckades vi på första försöket och var överlyckliga. Men embryot hade satt sig fast i min äggstock så jag hamnade ta cellgift för att döda det. Jag blev jätte pessimistisk och tänkte att vi aldrig kommer att lyckas och att det här var just min "tur". Men som tur behövde vi inte vänta länge på att lilla Ellen varnade om sin ankomst. Ett år efter cellgiftspillret låg jag i samma sjukhus men nu på förlossningsavdelningen. Jag är evinnerligt tacksamn för att vi inte behövde genomgå det vad vissa (bl.a. ni) behövde. Dom korta månaderna jag grät och tänkte alla hemska tankar var så lite jämfört med det psykiska man går igenom då man på riktigt har svårt att få barn. Jag vill gärna läsa om dessa tankar och erfarenheter för jag vill aldrig såra någon av mina vänner eller bekanta genom att inte kunna förstå deras situation, om någon av dem har svårt att få barn.

  Tack för en rolig blogg!

  Maria

  SvaraRadera
 5. Jag vill absolut läsa boken! Just nu befinner jag mig i den där situationen själv och jag känner att jag skulle behöva få läsa att det är normalt att känna så som jag känner just nu, att jag inte håller på att bli tokig.

  SvaraRadera
 6. Jag skulle också väldigt gärna läsa den. En av mina goda vänner kämpar för att få barn sedan ett par år tillbaka, och jag skulle så gärna veta hur jag kunde vara ett bättre vän för henne, trots att vi har så olika livssituationer just nu.

  SvaraRadera
 7. Och (givetvis) vill också jag läsa boken. För att jag än så länge är utan men snart förhoppningsvis får vara med fast jag slutat tro på det. För att jag är nyfiken på blandningen av frivilliga och ofrivilliga som utlovades någonstans. För att bloggbekanta skrivit i boken och för att jag är så evinnerligt pank att jag får nästan får välja mellan boken och saker till lillsudden. Nästa månad köper jag den dock om inte Shorty varit väldigt givmild innan dess :-)

  SvaraRadera
 8. Jag hör till en av de många kvinnor med PCOS. För 15 år sedan sa läkaren åt mig att jag aldrig kommer att få barn naturlig väg, tur nog har tiderna ändrats sedan dess. Nu i 30-års åldern funderar jag på barn, och då minns jag läkarens ord mer än väl. Är ännu i stadiet "funderar på barn" och vet inte ännu hur lätt eller svårt det blir.
  Det är en av många orsaker till varför jag skulle så gärna vilja läsa boken!

  Pia

  SvaraRadera
 9. Jag skulle väldigt gärna läsa boken. Jag tycker att det skulle vara så otroligt intressant att läsa om ämnet och alla de olika aspekterna. Och kanske denna bok kan hjälpa mig att få lite bättre förståelse för de som har det jobbigt, svårt och en annan situation än jag själv. Bli lite klokare helt enkelt. Annars hoppas jag att den kommer till ett bibliotek nära mig så att jag kan låna den.

  SvaraRadera
 10. Anonym, jag har också PCOS. Jag fick också höra som 20+ när jag fick diagnosen och frågade vad det innebär att "Det betyder att du högst antagligen aldrig kommer att få barn." Sen var min kvartstid slut. Väldigt empatiskt.
  Jag har också grav underfunktion av sköldkörteln vilket innebär sina egna svårigheter både med att överhuvudtaget bli gravid och sen med chanserna att genomföra en riskfri graviditet. Dethär var en stor sak mellan mig och min ex-man som efter att vi igen fick dåliga nyheter sa att han ger mig 6 månader tid att bli gravid före han lämnar mig, för "han vill inte sen slösa mer tid på mig när han ändå har en möjlighet att få ett nytt liv och barn med någon annan kvinna". (Det tragiska är att detta inte ens är karikerat skrivet.) Jag bad honom dra direkt då i så fall vilket han gjorde.
  Jag tror starkt att jag ännu någon dag kommer att ha barn, om de sen är biologiska eller ej, det spelar ingen roll. Och om inte så betyder det inte att mitt liv skulle ha mindre mening för det. (Jag förstår att livet förändras när man får barn, men jag upplever det som väldigt sårande när vänner säger "Du förstår först när du har egna barn att ditt liv var ingenting värt före du fick barn."
  Jag skulle väldigt gärna läsa om hur andra människor bearbetat dessa frågor. Jag såg dig Micaela i min morgon och er historia berörde mig också väldigt starkt. Fint att någon gjort en bok om detta.
  Sen ska man också komma ihåg att det finns människor som frivilligt väljer bort barn och det är också ok och ska inte behöva ifrågasättas så väldans.

  SvaraRadera
 11. Softy, vilken hjärtlös knöl din exman var. Blir förstummad och riktigt arg. Men kanske det också är en verklighet för många.

  SvaraRadera
 12. Jag är i en fas i livet då jag funderar mycket på det här med att ha/få barn och inte ha/få dem. Jag vet inte var jag själv står, vill jag ha barn och är det min "plikt" som kvinna att få barn om det bara är möjligt? Jag känner emellertid att jag inte vill ha barn samtidigt som jag vet med mig själv att jag skulle älska ett barn över allt annat på jorden. Jag får antagligen svar på dessa frågor med tidens gång, vad som helst kan ju hända. Ändå skulle jag gärna läsa om människor som inte kan, alternativt inte vill ha barn, för att få ett lite bredare perspektiv och kanske också lite ordning på mina egna tankar.

  /Patricia

  SvaraRadera
 13. Jag undrar om det inte är klokast att Shorty drar lott, så fina motiveringar som du redan har fått! Anyway, jag är också nyfiken på boken och vill gärna läsa den. Jag var under många år mycket starkt och kategoriskt av åsikten att jag inte ska ha barn, vill inte. Det ändrades, och nu har jag två barn som jag är djupt tacksam för. Den ofrivilliga barnlösheten har jag bara sett glimtar av, i form av vänners och nätbekantas och bloggares kommentarer. Och jag känner att jag inte alls förstår vad de genomlever. Alltså, jag förstår förstås att de lever i ett helvete. Men jag kan inte känna det under huden, som du säger. Och jag tycker illa om den delen av mig själv, lite. Känns som att jag behöver bli mer insatt och empatisk på den här punkten.

  SvaraRadera
 14. Jag har ju redan beställt mitt eget ex, men skulle gärna vilja ha ett till för att ge till en fin vän som igår fick veta att deras andra ivf gick åt skogen. En graviditet slutade i en MA. En graviditet de var alldeles ensamna om att veta (förutom oss) och de är inte heller "ute" om sin barnlöshet. Hon skulle behöva en bok för att inte känna sig så ensam längre.

  Kram - ser fram emot att snart ses.

  SvaraRadera
 15. Jag måste läsa boken, för jag känner ungefär som Mia - jag förstår inte hur ofrivilligt barnlösa har det. Inte på riktigt, jag kan inte tänka mig in i situationen. Jag undrar om det har att göra med att jag aldrig känt längtan efter barn, inte sådär starkt. Jag var nästan 35 då vi kom på att vi kanske ändå ville ha barn, så jag var frivilligt barnlös i många år. Jag skulle gärna förstå och kunna leva mig in i det svåra, men undrar om det någonsin är möjligt.

  SvaraRadera
 16. Jag vill gärna läsa boken för att ämnet känns angeläget och viktigt. Det känns bra att detta ämne får en egen bok och lyfts upp i offentligheten. Jag är själv lycklig tvåbarnsmor, men vägen dit var inte helt utan problem, utan kantades av väntan, missfall och svåra graviditeter. Min svägerska och hennes man är inne i "IVF-träsket" och vi har med sorg följt med hur svårt det kan vara och hur tungt det är då hopp byts mot förtvivlan.

  SvaraRadera
 17. Jag vill jättegärna läsa boken för jag hör till den kategori konstiga kvinnor som inte vill ha barn. Jag hoppas alltså att jag i boken ska hitta berättelser av modiga kvinnor om hur det är att leva frivilligt barnlöst och hur de har mött omvärldens reaktioner. Dock beställde jag redan ett ex åt mig igårkväll.

  SvaraRadera
 18. Jag skulle vilja läsa boken för blandningen av frivillig och ofrivillig barnlöshet och för att aldrig glömma vilket djupt träsk jag slapp ur när sonen äntligen kom. Det skulle också kännas fint att stoltsera med en bok där jag "känner" några av de modiga, kloka medförfattarna.

  SvaraRadera
 19. Grattis till boken, jättefint att ni alla skrivit om ett så viktigt ämne! Jag vill också gärna läsa boken. Efter många hemska år som ofrivilligt barnlös har vi nu en liten ivf-baby. Trots det identifierar jag mig fortfarande starkt med de barnlösa. Jag kan inte och vill inte glömma, det är en del av vår historia.

  Johanna

  SvaraRadera
 20. Jag får visserligen låna den av Peppe, men om jag nu har en chans att få vinna den av dig så skulle det vara verkligt roligt! Snart ses vi!

  SvaraRadera
 21. Jag ska absolut läsa boken, tror att det skulle göra mig gott. Öka uppskattningen för det jag har? Men jag ska ta och beställa den åt mig, det har kommit så många fina motiveringar här att jag känner att jag inte kan toppa dem!

  SvaraRadera
 22. Även jag vill gärna ha boken. Är själv en lyckligt lottad mamma och var dag tacksam för min dotter. Jobbar inom barnskyddet och träffar ibland barn som ingen vill ha och alltför många barn som far illa. Så för att än en gång påminna mig om att alla barn är mirakel och ingen självklarhet.

  Sonja C.

  SvaraRadera
 23. Jag vill hemskt gärna läsa boken som du medverkar i. Jag vill öka min förståelse. Jag vill uppskatta det jag har ännu mer. Jag vill kunna ta del av de känslor som finns i de ord, på de rader som har blivit en bok.

  SvaraRadera
 24. Köpte boken idag så jag har mitt på det torra! ;)

  Vill läsa den för att inte glömma det 4-åriga helvete vi själva gick igenom i tiderna. Vill ge den till mina döttrar då de är äldre så de kan kanske förstå hur efterlängtade de är och hur mycket vi älskar dem trots att vi är " världens värsta föräldrar "

  SvaraRadera
 25. Jag har också köpt boken men vet inte när jag kommer att orka läsa den, just nu känns den för under huden för mig i och med att ivf-behandlingarna snart börjar.

  Mia

  SvaraRadera
 26. Jag och min man är frivilligt barnlösa och har planerat att så förbli. Som frivilligt barnlös är det många gånger svårt att förstå varför andra människor är så besatta av tanken på barn. Dessutom blir vi ohjälpligen lite "utanför", trots att vi själva är nöjda med vårt beslut. Vänner med barn kan man plötsligt träffa bara hemma hos dem "för det är enklast så", middagar slutar abrupt, man förväntas alltid vara den som flexar och till råga på allt blir man tvungen att motivera sitt val att vara barnlös, trots att det rimligtvis borde vara tvärtom (det är ungefär samma sak som när någon som inte dricker alkohol är tvungen att förklara varför). Dessutom upplever många - och det här upphör aldrig att förvåna och överraska mig - att vårt val att inte ha barn är något slags kritik av deras val att ha barn. Vi räknas av en del inte som en familj utan ses som ett par, trots att vi själva tycker att vi är en fin tvåpersonersfamilj. Och därför vill jag läsa boken.

  SvaraRadera
 27. Jag kommer avbsolut att läsa boken. Av flera orsaker. Men ingen "bättre" än de orsaker du redan fått av andra.

  SvaraRadera
 28. Jag vill absolut läsa boken för att få perspektiv. Vill bli en lite visare människa genom att förstå er lite bättre!

  SvaraRadera
 29. Hej, tack för en intressant bok, litteratur i ämnet behövs verkligen. Sträckläste boken och skall läsa den på nytt. Kände igen mej i det mesta, grejer som ständigt snurrar runt i skallen men som man inte pratar om..

  SvaraRadera