måndag 21 januari 2013

Saker man vet så lite om

Och förstår ännu sämre.

Det här med vaccination av små barn är ett exempel på en sådan sak.

Influensavaccinera eller ej? I år är det första gången den lille är över tre år, inte direkt riskzon längre, så i år är vi tvungna att fatta beslutet helt på egen hand.

Och hur lätt är inte det? Och hur eldfängt är inte ämnet?

Nå, som jag säkert berättat tidigare, jag är ju inte den som läser om sådant här på internet (nej, för då blir man tokig och ännu virrigare) så, jag nöjer mig med att bli saligt glad då någon berättar att den valt att fatta samma beslut som vi fattat.

Ni vet det där, man styrker sig själv via det att man hör att andra resonerat (eller låtit bli) på samma sätt som man själv.

5 kommentarer:

 1. Vi har (självklart, enligt mig) tagit alla de rekommenderade vaccinationerna för farligheter som MPR och liknande. Men aldrig influensavaccin. Varken på oss eller barnen. Vi har en del år varit ordentligt sjuka, och andra år inte så mycket, men influensavaccin har aldrig ens varit ett alternativ. Sannolikheten att man blir sjuk och mår riktigt ruttet är förstås stor. Sannolikheten att någonting allvarligt händer är dock så liten att jag inte är beredd att vaccinera. Mottot är så få vaccin som möjligt.

  SvaraRadera
 2. Visst är det så, hur man än vänder sig står man med rumpan bak. Men man mår bra av att höra om andra som tar samma beslut. Att bli påtvungen däremot får en att må dåligt.

  Du tog säkert rätt beslut för just er :)

  SvaraRadera
 3. Vi har nog aldrig tagit några influensavaccin. Tycker det verkar helt korkat om man inte är i någon riskgrupp. Alltså flunssa. Inte är det kiva. Men inte dör man av det heller.

  Eller har jag missat något?

  SvaraRadera
 4. Vi tog svininfluensavaccin (först vi vuxna för att skydda sonen som var späd och sonen när de flyttade ner åldersgränsen till 6 månader) och är såååå tacksamma att sonen inte var bland de stackare som fick narkolepsi. Annat influensavaccin har aldrig varit aktuellt. Vi har låtit honom få alla rekommenderade vaccinationer från BVC.

  SvaraRadera
 5. Den här frågan kan göra mej riktigt upprörd. Normalt följer jag regeln: alla ska göra det som fungerar för dem. I det här fallet följer jag inte den regeln. Jag blir irriterad då folk väljer bort vaccin för livshotande sjukdomar (eftersom ju fler som väljer bort dem desto större är risken att sjukdomen kommer tillbaka till landet desto större är risken att mina barn får den trots att de är vaccinerade). Ännu mer irriterad blir jag på de som tar dessa beslut baserade på internetforumens propagerares texter. Då de gäller icke-livsviktiga vacciner (om man inte hör till en riskgrupp) som tex flunssavaccin så återgår jag till regeln alla ska göra det som fungerar för dem. Tack och förlåt :).

  SvaraRadera