fredag 15 juli 2011

Goodie bag för alla?

Saker jag lärt mig i sommar;

Det var prat om födelsedagskalas för barn här för en tid sedan. Nytt för mig var att man nuförtiden lär dela ut goodie bags åt barnen som varit gäster på födelsedagskalaset. Goodie bags som kan innehålla allt från klistermärken till smycken - vissa nyanser av tävling går att skönja gällande påsarnas innehåll. Påsarna (och födelsedagsbarnen) recenseras förstås ivrigt på gårdarna och sen är man populär eller ej, lite beroende på vad man lagt i goodie bagsen.

Nå, nu frågar jag er - i och med att jag var som ett frågetecken och ett stort öööh? - är detta en vitt utbredd kutym?

12 kommentarer:

 1. Tyvärr måste jag säga jo.. Hade inte detta fenomen då mina stora flickor va små (de nu 18 och 20) men med snart 7-åringen har jag märkt samma. JAG hade ju inte snaijat det då när flickan fyllde 5 så hade en massa besvikna 5-åingar som gick hem UTAN nån bag. Följande år var jag ju sedan klokare men jag VÄGRAR att lägga ner en förmögenhet på kassen. Värsta var nog från ett kalas då fröken kom hem med Disney DVD och nån docka passande till filmen..Familjen som valde att ge sådana gåvor till alla 15 barn vet nog inte vilken mardröm de gav oss andra föräldrar. Hatar när det redan i denna ålder skall vrakas i vilken kategori du tillhör. Så jag kommer i augusti på dotterns födelsedag forts min tradition med en liten bag med en laku,russin och mumin slickepinne. Carola

  SvaraRadera
 2. Fiskdamm hör till i våra kretsar. Då brukar barnen få t.ex russin, tuggummi o fejk-tatuering.

  SvaraRadera
 3. Tja, behöver det vara någå huisigare än det man nu normalt ger i påsen man får när man har fiskdamm? Typ karkki å sånt. (Mycke karkki! Påsar med häften och pennor är tråkiga, tyckte vi iaf som kids). Carolas exempel med dockor n'shit känns ju extremt..

  SvaraRadera
 4. Vi har bara haft två kalas hittills. Påsar har vi haft som vi gömt runt om i lägenheten (som en programpunkt).Men vi har nog vhaft enkla påsar med karkki, slickepinne, karkkihalsband och sen lysande pinnar (du vet sådanadär man får i drinkar på båten typ) och yttepytte spindlar som lyser i mörkret eftersom äldsta sonen haft halloweenparty. Pinnarna kostar väl 4€ för 25st och spindlarna kanske 3€ för 50st så dyra saker är det ju inte frågan om.
  Men jo, sonen (och då alla andra i förskolan där de var över 20 st) kom också hem med några bakuganer och då skämdes jag nästan då vi hade fört 3 sådana till födelsedagsbarnet. Hur har folk råd och varför görs detta? Det är ju födisbarnet som ska firas!

  SvaraRadera
 5. Jag har inte hört om annat än godis i påsarna som gästerna får med sig hem (eller nja, russin och frukt som alternativ i mer renläriga hem) Jag trodde bara det var Pippi Långstump som hade presenter till gästerna? Annars tycker jag kapprustningen gäller själva kalasformen (som inte längre bara inkl korv och glass i födelsedagsbarnets hem, utan alla bjuds till McDonalds, lekland, gocart m.m (eller är det bara i Sverige?). Vår son hade bara släktkalas när han fyllde 2, så vi är inte inne i hysterin - än!??

  SvaraRadera
 6. jepp. tragiskt nog så är det. dagen efter ett kalas jämför barnen sen sinsemellan vad de har fått; ibland är det ett mjukisdjur, ibland nåt fancyt godis, ibland en påse med allt möjligt och ibland ingenting. Och så finns det föräldrar som vågar strunta i det helt! strongt :) och vet du vad, efter en vecka är det ingen som tänker på saken mera. alla är kompisar med alla. det är mina erfarenheter av att jobba på dagis, i Nickby.

  SvaraRadera
 7. Jepp, det är tyvärr så det funkar på de flesta, nej alla, barnkalas. Sorgligt men sant. Ingen förälder tycks ju gilla det, så om vi alla bojkottar grejen så är den ur världen. Överens?

  SvaraRadera
 8. det är synd men sant, jag var helt emot detta men sen kom insikten att Linus fick goodiebags på alla andra kalasen han var på. så jag fick ge mig. Vi körde helt kallt på varsin ihopplockad karkkipåse och skattjakt när han fyllde år sen. Och han hade gjort gästernas namn med habapärlor själv som de oxå fick med hem.

  Men han har kommit hem med hot wheels bilar och andra "dyrgripar" från kalasen, och ska man köpa småbilar åt 15 kids så blir det en redig summa innan alla har sin.

  SvaraRadera
 9. Vi brukar nog ha mete eller skattjakt men inte så häftigt innehåll i påsarna. Mest godis. Äldsta fyller snart 10.

  Ibland har ungarna kommit hem med dyrare presenter än det vi gett födelsedagsbarnet i present. Nålåt. Men ännu mer nålåt för den som hållit kalaset tycker jag. Och jag tänker faktiskt inte gå med i nån kapprustning.

  Fast andra kanske tycker att vi kapprustar till stora happeningskalas? Men det kan jag inte rå för. Det enda jag fixar är något att äta och en "skatt". + att jag låter dem ha ett långt kalas. 3-4 timmar. Killarna ordnar programmet själva för de tycker det är så töntigt med "ordnade" lekar. Så nu blir det igen piratkalas med skattjakt på gården. Billigt och bra. Förra året gömdes skatten så väl att de var sysselsatta i tre timmar innan de hittade den.

  SvaraRadera
 10. Metning hade jag (var jag med om) nog redan som liten för 30 år sedan, helt normalt. Så den kivoga traditionen fortsätter vi med barnen, men sakerna växer nog inte med åldern - det blir lite småplock på Tiimari och nå Xylitol-karameller. Och så blir nog metningen osv nog också borta då de blir äldre...

  SvaraRadera
 11. Jag vet inte om du såg det, men jag lånade ditt inlägg som vi diskuterade även hos mig. Till all lycka verkar det finnas en hel del människor som också är emot saken.

  http://kakkakaffe.com/2011/july/har-folk-for-mycket-pengar-eller.html

  SvaraRadera
 12. Skruttis! Jo, jag var inne och tittade hos dig, var icke-inloggad då, så det blev tyvärr ingen kommentar. Men, det är, precis som du säger, skönt att märka att vi inte är ensamma! Jag diggar din stil, kommer ni till oss på kalas, får ni lov att vara på vårt sätt på vårt kalas! Jag är med dig!

  SvaraRadera