onsdag 15 juni 2011

Att gå i matbutiken

Veronica berättar en intressant grej i en kommentar till det här inlägget; att den som veckohandlar mat tenderar att slänga mer mat (2 kg) än den som ofta besöker matbutiken (spill 1,5 kg).

Jag är typen som tycker om att gå i matbutiken, så jag går ofta - och hoppas förstås att det skall innebära att jag slänger mindre mat. Vet inte hur mycket vi slänger, vi väger inte det vi slänger.

Men, vi diskuterade kampanjen Sluta slänga mat igår, och nu, nästan ett halvt år senare kan jag glatt konstatera att vi nog slänger betydligt mindre mat nuförtiden än vad vi gjorde tidigare. Är vi tvungna att slänga något, så har vi väldigt dåligt samvete. Det som också har varit roligt med kampanjen, har varit det att det känns som om några hakat på och att den gett mig en hel del nya bekanta. Så blev jag ju inbjuden att bli Marthamedlem också.

Det skall erkännas att jag också tänkte att det skulle vara ekonomiskt att försöka nyttja all mat vi införskaffar, men det har jag nog inte märkt, att det skulle blivit billigare. Det igen kan ju hänga ihop med att jag är typen som trivs i matbutiken.

5 kommentarer:

 1. Jag tror absolut på att småhandla! Det tar dessutom inte alls längre tid och enligt alla undersökningar blir det faktiskt inte ens dyrare i längden.

  SvaraRadera
 2. Tack för svaret!

  Du har nog klart inspirerat och får nog illa att vara då jag slänger mat. Mest är det nog minstingens mat som slängs, men ibland är jag nog för optimist att tro jag hinner använda allt. Därtill så planerar jag mera inköpen medan gubben köper med ögonen/magen;)

  Har ibland tänkt att jag är en dålig planerare då jag inte klarar av att gå till butiken endast 1 gång i veckan, men kanske lika bra så-fast kanske det skulle vara mer ekonomiskt?!?

  Vad bra att kampanjen fungerat bra för er!
  Veronica

  SvaraRadera
 3. Jag handlar ofta och slänger nästan inget. Jag blir lite rädd när jag tänker på hur mycket mat som vi kommer att äta när barnen blir tonåringar. Det blir nog ett till kylskåp då tror jag. Jag märker att jag blir mer ekonomisk ju mer vi äter för och bättre på att ta tillvara rester och göra storkok.

  SvaraRadera
 4. När barnen var små försökte jag storköpa 1-2 gngr i veckan men det var ändå alltid någonting som saknades så det blev butiksbesök däremellan ändå. Färdigplanerad matlista fungerade då inte heller alltid så bra vilket ibland resulterade i onödigt spill. Så nu småhandlar jag, planerat dock, och det fungerar bättre :) Tack för trevlig blogg, Cessi

  SvaraRadera
 5. Jag hade också läste dne där undersökningen om att man slänger mindre mat då man småhandlar (och då blir det automatiskt också mer ekonomiskyt?). Gladde mig eftersom Alepan på andra sidan gatan får besök av oss så gott som varje dag.

  Och TACK fina Micaela för inspirationen att sluta slänga mat! Tänker på dig dagligen då vi lagar mat hemma (och annars också för den delen)

  SvaraRadera