tisdag 10 januari 2012

Sluta slänga mat - en första rapport

Den första veckan av sluta slänga mat i det här årets tappning ligger i historien. Det är dags att kavla upp ärmarna och avlägga rapport.

Det som åkte i matsoporna var följande:

- två småburkar barnyoughurt. Burkarna var ett "arv", de åkte hem med oss efter ett julfirande hos svärföräldrarna. Jag lovade, ett par dagar efter bäst före-datum att jag skulle äta upp dem, men gjorde inte det. Slarv och jättedumt av mig.

- en liten hög med trött sallad. Salladen sparades för att läggas in i följande dags dito, men löken hade blivit allt för ilsk under natten i kylskåpet. Ni vet sådär att löken luktar riktigt saligt illa. Det här är mer en "jag försökte faktiskt, men det gick inte".

En rätt okej vecka. En check på hur den första veckan i fjol gick, den ger vid handen att jag slängde en halv burk barnmat. Egentligen gick det bättre i fjol alltså.

Nå, det är som det är. Problemet i fjol var delvis det att den lille inte åt samma mat som vi vuxna alla dagar. Det innebar en del utmaningar vi inte borde stöta på längre. I fjol tampades jag en del med saker som blinkade rött i kylen, det vill säga saker höll p att bli gamla innan jag kom åt att tillreda dem, det borde inte vara ett problem för tillfället i alla fall. En sak jag tänkte satsa på, det är att göra den lilles portioner passligt stora. Inte för att han inte skall få äta så mycket han vill, mer handlar det om att jag är överoptimistisk då jag lassar upp på hans tallrik - och riktigt allt det han inte orkar äta, skall och bör inte jag äta.

Stressmomentet för i år? Kan jag sia i det redan? Jag känner en pockande stress över alla förpackningar maten är packad i, det måste jag erkänna. Lägger alltså till en bonusuppgift åtminstone för mig själv, jag skall försöka köpa så förpackningsfritt som möjligt.

Du då? Hur gick din första vecka?

4 kommentarer:

 1. Dåååååååååligt:-( Slängde just resten av helgens experiment med blinismet som jäst för mycket och ett kvarts blomkålshuvud som av nån anledning inte gått åt innan det luktade riktigt jäkla illa. Nåt tag under julhelgen städade jag ur kylskåpet och matade komposten riktigt rejält:-( Jag ska försöka inspas av dig i fortsättningen.

  SvaraRadera
 2. Koko - det är det som är så fint med kampanjer eller människoförsök av den här kalibern - vi kan alltid bli bättre! Det tyckte jag fungerade bra i fjol, att rapportera i offentligheten innebar att jag verkligen försökte lägga manken till. Den här veckan gör vi lite bättre än senaste vecka!

  SvaraRadera
 3. Året inleddes dåligt: vi var bortresta fjolårets sista dagar och lyckades i övrigt tömma kylen väl på färskvaror före resan, men kvar blev nästan en hel kruka sallad. Jag övervägde att plinga på hos grannen och skänka bort den, men tänkte att jag i stället chansar på att den lever och mår bra också tre dagar senare. Fel tänkt – hela krukan åkte i komposten genast när vi kom hem.


  I övrigt gick det riktigt bra. Vi veckoplanerar middagarna, och det om något är ett effektivt sätt att minimera svinnet. Utöver salladskrukan åkte alltså bara skal och sånt i komposten. Just nu har jag rätt många frukter på fruktfatet som kan tänkas bli en utmaning senare i veckan, men i kylen torde inget finnas som kräver extra tillsyn.

  SvaraRadera
 4. Gamla synder från tiden före jul kom i dagen i och med att jag var bortrest 23.12 - 1.1. Öppnad och överbliven smetana, borttorkade rester av vildrucola och dill. Karvade bort en bit med mögelbörjan från en restbit cheddar men rev resten i mat.
  Utmaning för de närmaste dagarna är att hinna äta upp det som är kvar av ett rätt stort blomkålshuvud.

  SvaraRadera