torsdag 12 juni 2014

Nellys fråga

Nelly ställer mig en fråga i en kommentar lite längre ner. Nelly frågar hur det ser ut, så där ur hälsoperspektiv, nu då lillebror är hemma i Finland.

Lillebror kom till Finland som kines, med sitt kinesiska pass. Han saknar alltså nyckeln som öppnar alla dörrar i Finland - ett finländskt personnummer.

Så, det gäller att registrera honom som finländsk först. Vi utförde en lång och lite avancerad gymnastik på magistraten (det är inte sällan en själv vet mer om vilka papper som behövs och vad de ska resultera i än de som arbetar med den här byråkratin) och nu är den lille anmäld som aspirerande på ett finländskt medborgarskap.

Trots att lillebror saknar personnummer, vi får hans FPA-kort inom en vecka eller två, så har stackaren redan blivit introducerad för den finländska sjukvården. Den lille har varit på rådgivning och blivit mätt, vägd och stucken. Han fick alla första sprutor en gång till här i sitt nya hemland, så där för säkerhets skull. Ni kan ana er till hur glad han blev.

Läkarbesöket harhan också hunnit med.

Som bäst är lillebror inne för röntgen.

I morgon är det dags för sjukhus, laboratoriet och stora blodbilden.

Ni kan ana er till att han, lillebror, uppskattar sitt nya liv?

Utanför detta samlar vi som bäst tre (3!!!) bajsprov och ett urinprov.

Dude. Det är svårt att vara liten och försöka bli godkänd som finländare.

Ännu längre utanför detta; lillebror är fortfarande delvis kines. Har kinesiskt, men inte finskt pass. Så fort han är godkänd som finländare så är han för stunden både kinesisk och finländsk. Men, den dag han eller vi åker till Kina, måste lillebror ge ifrån sig sitt kinesiska pass och förlorar därmed det sista kinesiska. Kina godkänner inte dubbelmedborgarskap.

Det som en beskrivning av en skärva av alla exerciser.

1 kommentar:

  1. Oj, att de skulle vara så där omständigt hade jag inte kunnat föreställa mig, men antagligen är allt som utförs noga övervägt. Nå, ni behöver bara gå igenom det en gång med honom och kan sen koncentrera er på trevligare saker.

    SvaraRadera