måndag 4 februari 2013

Man tror man är förberedd

Det är så typiskt mig, att skriva om pillekuckar och grejer, då det var en helt annan sak jag skulle skriva igår.

Det var egentligen en helt vanlig söndag igår, rätt vardagliga ting genom klockan. Och samtidigt en helt obeskrivligt stor dag i mitt och våra liv.

Den 3. februari, 2010, för tre år sedan, fick vi barn första gången. Det som för andra är en utebliven mens, ett första ultraljud med bild, ja, hur man nu fått det bekräftat första gången, att man väntar barn.

I vårt fall kom vårt besked per telefon.

För tre år sedan fick jag det samtal vi väntat allra mest på i våra liv. Ett samtal, som de facto var två, som jag faktiskt inte ens besvarade.

Just den delen av dagen är - naturligtvis - fastetsad i mitt minne.

Jag satt på jobbet, i ett möte med en person som just då var hemma med sitt första barn. Under samtalets gång var barnet med, en liten typ på dryga fem månader. Jag var, som i alla lägen som barnlös väldigt medveten om barnets närvaro. Och lika noga som vanligt med att inte låta något av just det privata synas, det var jag alltid som barnlös.

Det finns roliga element i samtalet med min kollega, som annars också var ett fint samtal. Som att samtalet avslutades med mitt konstaterande om att "vart skulle jag nu försvinna från den här arbetsplatsen" och att det visade sig att åldersskillnaden mellan barnet på rummet och barnet som skulle vänta på mig i telefon, ligger på två dagar.

Då mötet var slut hade jag två missade samtal på min telefon. Jag såg naturligtvis att det var vår kontaktperson som ringt och jag ville hoppas att det var samtalet med stort S, samtidigt som jag också fick för mig att det dykt upp något som innebar att vi aldrig skulle få barn.

Men, det var samtalet med stort S. Samtalet som man väntat på i månader och år, samtalet som man verkligen tror att man är förberedd på. Och det är man inte alls, inte alls.

Det var den dagen, ett samtal jag ringde från mitt kontor i Böle. Ett samtal som innebar att jag fick ta mina första steg mot att bli mamma.

Kroken i det samtalet var det att tidtabellen kom att skifta rätt mycket. I och med att vi var föreslagna ett barn på 2-4 år, hade vi räknat med en inlärningsprocess på några månader, kanske ett halvt år. Under det samtal jag ringde fick jag lära mig att vi hade två veckor på oss att fixa allt.

Vilket vi gjorde, och på den vägen är vi. Saligheten, saligheten. Tacksamheten, tacksamheten. Kärlek, kärlek.

8 kommentarer:

 1. Vilken känsla det måste ha varit att få det samtalet! Oberoende på vilket sätt man blir förälder så tror jag aldrig man är "tillräckligt" förberedd. Man kan inte förutspå utsträckningen av utmaningarna man kommer att ställas inför, inte heller den gränslösa kärleken man kommer att uppleva, förrän man har barnet hos sig. Roligt att du delar med dig, man känner så stor glädje för er skull! Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Åh vad fint! Älskar sånna här berättelser!

  SvaraRadera
 3. Bröööl så fint. Grattis Micaela!

  SvaraRadera
 4. Underbart! Visst är det otroligt hur livet vänds upp och ned och aldrig mer blir sig likt, bara genom ett telefonsamtal. Det är fantastiskt.
  Grät lite när jag läste. Lycka!!

  SvaraRadera
 5. Hej,
  vill lämna ett anonymt tack till dig. Jag genomgår för tillfället barnlöshetsundersökningar och läste boken Utan. Särskilt din berättelse berörde mig och gav hopp, tack för att du berättat öppet din historia! Som sagt finns det ännu hopp för vår del, mannen är ok, men jag har en hel del problem.
  Fortsätter kämpa och läsa din blogg =)

  SvaraRadera
 6. Aaaah härligt! Fick riktigt tårar i ögonen. Så fint!

  SvaraRadera
 7. Läser och vill krama dej. Inser hur mycket jag saknar dej! Fin text!

  SvaraRadera
 8. Hej! Jag har läst din blogg då och då sedan barnlöshetsundersökningar visade att allt inte står rätt till med mig. Vi är ännu ganska i början av vår historia, som förhoppningsvis får ett snabbare slut än vad jag vågar hoppas på. Men det känns ganska hopplöst för tillfället och jag klarar inte riktigt av att i ord beskriva hur galet ont det gör konstant. Men du vet. Det kändes riktigt, riktigt bra att läsa det här fina inlägget, tårarna rinner och det känns i hela kroppen. Tack för att du delar med dig <3

  Du behöver absolut inte svara men jag frågar ändå. I boken Utan och också här på bloggen ibland kan man känna den otroliga smärtan du nångång känt. Hur klarade du av att leva en någorlunda normal vardag? Eller klarade du det? Jag känner att mitt liv nästan till 100% kretsar runt det här och att jag håller på att gå under.

  SvaraRadera