tisdag 24 april 2012

Man skulle nästan kunna tro att jag är snål

Marthaförbundet firade Sluta Slösa-veckan genom att be allmänheten om tips för hur man spar i vardagen, hur man slösar så lite som möjligt både ur ett ekonomiskt och ett ekologiskt perspektiv. Jag ville, naturligtvis, delta med mina små idéer och landade på att jag hade svårt att välja mitt favorittips.

Det jag lämnade in var den gamla favoriten, Sluta slänga mat-kampisarna, den har jag tjatat så mycket om här att jag inte behöver orda mer om den nu.

Men, uppsjön av allt det andra. Jag förstår att ni bara måste få veta hur jag gör?

- jag stänger alltid av kranen då jag och vi borstar tänderna. Jag har lärt den lille att det finns barn som inte har tillgång till vatten, så han går omkring och muttrar "spara vatten, vi måste spara vatten".

- jag fyller en gammal, tom sprayflaska med vatten, häller i några droppar diskmedel och har flaskan stående på diskbänken. Hur behändigt som helst och en flaska diskmedel räcker i ett halvt år.

- jag diskar diskborsten i diskmaskin och använder diskborstar som har utbytbara borstdelar.

- jag använder bambudisktrasor. De kan tvättas en miljon gånger. Du slipper disktraselukten!

- jag försöker hålla liv i örter av olika slag också under vintern, det för att slippa ständigt köpa nya krukor. Vi har en hel del torkade örter och svampar kvar från senaste säsong.

- jag tvättar kläder en gång i veckan. Garanterat fulla tvättmaskiner - och tex. vittvätt som inte samlas på hög under vinterhalvåret får snällt snällt vänta tills maskinen blir full.

- jag använder handdukar och kökshanddukar också efter att de sett sina bästa dagar. I några fall har jag färgat en del handdukar, inte så ekologiskt, så det slutade jag med. Klipper handdukarna i mindre bitar och använder dem som städtrasor tills det bara är att slänga som gäller.

- vi använder inte vår bastu under perioden maj-september.

Det här är nu något av det jag kommer på just nu, utöver det här så är det det normala, den lille ärver och lånar kläder, resten köps på loppis. Jag tycker illa om att köpa kläder åt mig själv, jag är den som roterar klädskåp, det vill säga sparar gamla kläder och tar fram "nya" kläder enligt säsong och hur de ryms på mig.

5 kommentarer:

 1. Jag tror faktiskt jag blivit lite hjärntvättad av både dig och mamma, eftersom jag nuförtiden är supertarkka med att inte köpa för mycket mat som sedan åker i roskisen.

  Nu gäller det ännu att hjärntvätta min man också.

  SvaraRadera
 2. Sabrina - åh, det är det absolut finaste jag kan få läsa! Tack för den!

  SvaraRadera
 3. Det där är att vara snål på rätt sätt ;)

  SvaraRadera
 4. fina vardagstips! Ska absolut leta reda på domdär bambudisktrasorna!

  SvaraRadera
 5. Hanna! Bra! Jag vill gärna vara snål då det gäller saker och sådant och generös och slösaktig i fråga om skratt, kärlek och annat fint!

  Cat! Jag har köpt mina disktrasor i en liten butik i Borgå, meddela mig om du inte hittar trasor så kan jag ge en hjälpande hand.

  SvaraRadera