tisdag 17 april 2012

En titt på min biologiska kalender

Tänk dig ett ägg. Ett ägg framför dig i luften, med den smalare ändan till vänster och den bredare ändan till höger. Den bredare ändan ser nästan platt ut.

Ta på dig dina 3D-glasögon, så skall du få titta på hur ett kalenderår ser ut i mitt huvud.

Vi gör ägget, eller egentligen konturerna av ägget så stort att vi kan kliva in i det, med lite utrymme för oss att titta runt. Fortfarande smala ändan till vänster och breda ändan till höger om dig då du står inne i ägget. Stå gärna lite närmare den smala ändan av ägget.

Framför dig ser du bågen från den smala ändan till stället där ägget bryts för att bli den breda, lite platta delen.

Den båge du ser, det är månaderna januari-maj i min biologiska kalender, som jag ser dem. Den breda, lite platta delen av ägget, längst borta från dig, det är juni och juli. Där ägget bildar en båge från den breda delen ända tillbaka till den smala toppen av ägget, där vi startade, det är månaderna augusti-december som kryper bakom ryggen på dig. Du står rätt bekvämt vid november ungefär? Det är där jag står, då jag står och tittar på kalendern.

Medveten om att jag låter tokig, men de här kurvorna känns också olika. Starten, den känns som en nedförsbacke, sommarmånaderna känns som ett stup, en mycket snabb transportsträcka och hösten, allt bakom ryggen känns som en uppförsbacke.

På grund av att jag står där jag står, vid november, så känns allt från mars till september väldigt fjärran. Oktober till februari känns närmare. I kalendern alltså, det stämmer inte helt överrens med vad jag själv anser om de olika årstiderna.

De olika månaderna, längs ägget jag beskriver här, de har också egna rullgardinsflikar, men det blir för mycket att beskriva också dem nu.

Så ser mitt kalenderår ut i mitt huvud, det är svårt att beskriva det, jag borde bli bättre på att göra 3D-animationer, så ni skulle få se, men. Ändå en fråga; hur ser ditt år ut? Som mitt eller på ett annat sätt?

6 kommentarer:

 1. Vad härligt! Inte den lättaste beskrivning att följa. Skulle nog löna sig att göra en animaton. Jag är fascinerad över hur olika man ser tiden. Endel mänskor förstår inte ens vad man pratar om. Vadå, SER tiden.

  Mitt år är bra mycket enklare att förklara eftersom det är som en klocka. Nyår är kl.12. Och midsommar två före sex. Klockan har egentligen ingen visare, men tiden tickar ändå framåt. Och väldigt lånsamt i oktober november. Sen står den stilla en stund mellan jul och nyår. Och gör nästan ett hopp till Runebergsdagen. Januari är liksom bara tomt och vitt.

  Måste kanske göra ett eget inlägg. För veckor och livstid ser sen helt annorlunda ut.

  SvaraRadera
 2. Spännande. Gör gärna en animation:-)

  Jag är så inne i det akademiska att för mig går året i läsårscykler. Året börjar på riktigt i september när terminen sparkar igång och de nya studenterna väller in. Så blir det en svacka runt jul, då man hämtar andan, men nyåret märks knappt. Så rullar vårterminen på i full fart fram till mitten av maj, så avtar takten maj-juni. Från midsommar till början av augusti är allt heldött på uni - ingen (nästan) jobbar, inget händer. Ingen bryr sig:-) I augusti börjar det tuffa på så smått igen, med förberedelser inför terminen, en och annan tutorgrupp - men inte förrän rytmen med regelbundna köer runt kvart i-kvart över jämna timmar börjar så känns det inte "nytt". Sen pendlar jag mellan förskräckt och upplivad tills jag vant mig:-)

  SvaraRadera
 3. Det bästa med mitt år är att det går motsols, nu är vi ungefär på kl 8 på en vanlig klockan. Men det kan igen ha nåt att göra med att jag är vänsterhänt, vad vet jag. Och så har alla siffror mellan 1 och 100 olika färger.

  SvaraRadera
 4. Intressant faktiskt! Kräver också animation, tycker nämligen att ägget låter som en riktigt avancerad syn på saken!
  Mitt år går också motsols, är lätt ovalt med vintern uppe vid ena spetsen och sommaren nere vid den andra. Men jag har för mig att detdär motsolsiga kommer från nån barnbok som jag läst som liten, eller var det kanske i skolan vi gick igenom det så?

  SvaraRadera
 5. Det är helt underbart att läsa era beskrivningar över hur året ser ut! Jag tycker att det är spännande att få titta in folks huvuden, det är roligt att se hur de för en själv så självklara sakerna ser helt annorlunda ut för andra.

  SvaraRadera
 6. Mitt år går som ett pariserhjul medsols. Jul är högst uppe, juni, juli och augusti längst nere. Det snurrar på, stadigt och symmetriskt. Vissa hållplatser finns på vissa människors födelsedagar.

  SvaraRadera