måndag 21 september 2015

Fritidsintresserage

Ondgjorde mig redan kort över det här på FB, men fan så arg jag blir på ohängda snorungar som på ledda fritidsaktiviteter beter sig som osnutna glin.

Ni vet, ledaren säger att de absolut inte får göra det och det under uppvärmningen och det är det första de gör. Samma barn är de som kilar förbi i kön, som går mot strömmen för att bara få göra de roligaste sakerna och skapar allmän förvirring.

Jag avskyr de här barnen. Avskyr riktigt ordentligt. Och föraktar (och är arg på) deras föräldrar. För i just det här fallet som idag gjorde mig rosenrasande är det så att föräldrarna kan följa med barnens intresse och utövning och "upptåg".

Äh. Jag vet att man ska passa sig väldigt noga för att gnälla på andras ungar då man inte vet vilka små ligister man kommer att ha i sitt eget hus. Men, än så länge är det barn som nu var ute i hobbysammanhang väldigt lydigt, på gränsen till för försiktig och ja, inte den som tar så mycket plats. Och det pärtar mig att hen inte ska få fritida i fred.

Inte bara för att jag betalt precis lika mycket som föräldrarna till de där andra barnen, inte för att jag önskar att barn ska sitta tysta i ett hörn och plocka med sina frimärken, men för att det i fråga om den här hobbyn också är en fråga om säkerhet.

Jag vet att det inte är barnens fel, fast det nog i de här fallet också handlar om "pin kiv", att det främst är föräldrarnas fel.

Men jag blir ändå så jäkla arg.

4 kommentarer:

 1. Få saker stör mig så mycket som osnutna föräldrar! Värst är dom som kommer med hela sin barnaskara till en unges träningar och låter hela sin osnutna flock löpa amok på träningarna. I ett fall var dom andra tränarna tvungna att fysiskt avlägsna vissa snorungar för att dom sprang i fötterna på allt och alla. Man kan ju på riktigt skada sig om man snavar över en unge som springer åt fel håll någonstans

  SvaraRadera
 2. Kanske man kan säga åt barnet att beteendet inte är önskvärt eller åt barnens förälder. Det gör i alla fall jag. Tror att det är effektivare än att i bloggen ondgöra sig över snorungar och dåliga föräldrar. Den bilden får man i alla fall både av dig Micaela (hur du än aktar dig för att säga nåt) och av dig Sofia. Era söta,snälla och lydiga barn och andras snorungar...
  Och för det andra - vad är det för en ledare av aktiviteten som låter snorungarna fortsätta att husera så att era barn inte får plats. Av erfarenhet vet jag att dessa snorungar nog är lika emottagliga för tillsägelser som era barn. Skillnaden är väl kanske den att ingen har brytt sig eller bryr sig om dem. så där på riktigt som ni bryr er om era barn. Snorungarna kanske inte har föräldrar eller vuxna som är "läsnä" på riktigt. Och genom att ni som goda fullvuxna inte ingriper utan istället tar tag i problemet här, så gör att det är ännu mera synd om dem som på "pin kiv" inte vill ha annat än uppmärksamhet. Försök med att vänligt men bestämt tillrättavisa dem så ska ni få se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev, man, jag ska passa sig väldigt noga för att skriva något om andras ungar då man själv är förälder.

   Mina barn kanske beter sig hur illa som helst - eller på något annat sätt irriterar andra föräldrar - både då jag ser det och då jag inte gör det. Men, jag säger det åt alla de föräldrar som har något med mina barn att göra, tillrättavisa dem om de beter sig dåligt. Det gör jag med deras barn också nämligen. Men, det bygger på att de här människorna, jag och mina barn har någon form av relation och oftast på situationer då det inte finns uttalade ledare / dragare, ute på gården till exempel.

   I det fall som gjorde mig så arg i går, så är det fråga om en ledd aktivitet, individuell men i grupp, som dras av två ledare. Jag kände inte riktigt att det var min uppgift att dyka in i salen och styra upp, det är i första hand ledarnas och i andra hand barnens föräldrars uppgift.

   Ledarna försökte få bukt med de barn som bara ställde till det för alla andra, men det gick bara inte hem. Hos barnen eller deras föräldrar - om de nu var på plats, föräldrarna alltså. För du som skriver kommentaren här ovanför har helt rätt, det finns föräldrar som bara lämnar in sina barn för en timme, för att de ska få springa av sig. Och som jag, även om du tycker att jag aktar mig för att säga något, tycker att de gör det på de andra barnens bekostnad.

   Radera
 3. Bevittnade nu i veckan detta, ännu steget värre: Mamma nr 1 som hämtar sitt barn till fritidsaktiviteten, säger åt en mamma nr 2 som hämtat sitt barn dit "stackars ledare som skall behöva klara av våra två barn - hoppas hen får bra betalt"... Mamma nr 2 "ja, de är ju lite livliga"... Nr 1 "ja varje gång jag har varit här och sett på så har ledaren fått säga till just åt våra barn att vara tysta och lyssna"... Mammorna följer med 5 min av uppvärmningen och går. Kom helt av mig och kunde inte ens kommentera. Alltså vadå stackars ledare? Stackars alla andra barn som har kommit dit för att ha roligt, lära sig nånting nytt, öva på det de lärt sig tidigare o.s.v. Inte för att springa av sig i en timme så att föräldrarna under tiden, ostört kan göra nånting annat?

  SvaraRadera