fredag 16 december 2011

Vi måste prata om det här med julsånger

Trots att jag inte är tusen år gammal, måste jag ändå erkänna följande: jag har väldigt svårt för ”moderna julsånger”.

Julsång skall, i mitt öra, vara den klassiska, till och med gärna plockad ur psalmboken. Det är för mig de riktiga julsångerna, de som på riktigt ger mig julstämning.

De här andra, med början i Whams ”Last christmas”, de får mig att vilja styra bilen i diket.

4 kommentarer:

 1. Jag håller med. Fast jag inte är ett skvatt religiös så tycker jag ändå att "gläns över sjö och strand" och dylika är de allra finaste! Och min favorit sen jag var helt liten är fortfarande Sylvias julvisa, jag får gåshud och tårar i ögonen varje gång jag hör den.

  SvaraRadera
 2. Sylvias julvisa är underbar! Och älskar Topelius Giv mig ej glans... Men min favoritjulsång är Härlig är jorden. När man stiger upp i julkyrkan då man sjunger sista versen får jag alltid gåshud och tårar i ögonen och då VILL jag faktiskt tro på att ett under skett...
  En annan favorit är Koppången, fast den kanske räknas som "modern". För att inte tala om O, helga natt sjungen av Jussi Björling så klart. Ingen annan kan nånsin sjunga den som han.
  Last Christmas och Santa baby borde förbjudas i lag. (Fast sen gillar jag faktiskt också vissa julklassiker av Bing Crosby som The Christmas song.)

  SvaraRadera
 3. Softy - bara att läsa din kommentar, det här med att stiga upp för sista versen i Härlig är jorden, får också mina ögon tåras. Så, jag är helt med dig.

  Och om någon undrade, jag är absolut inte den religiösa typen. För mig är de här klassiska psalmerna oerhört tätt förknippade med mina jultraditioner ur barndomen. Som jag, som bekant, alltid firade tillsammans med mina farföräldrar.

  SvaraRadera
 4. Hehe, här kommer kärringen mot strömmen då. Jag föredrar modernare julsånger framför psalmer, varav största delen är något intetsägande för mig (men visst det finns otroligt fina psalmer också såsom Hosianna och Giv mig ej glans). Men, inte duger alla moderna julsånger heller. Allt som involverar Maraihha Carey ger mig rysningar, på ett dåligt sätt. Bäst diggar jag barnens julsånger, för de förknippar jag med jultraditioner ur min barndom. Hmm, julstämning tycks ha att göra med saker som triggar våra barndomsminnen....?

  SvaraRadera