tisdag 18 augusti 2015

Vardagsmat

Vi har inlett den normala vardagen efter en paus på nästan ett och ett halvt år. Det innebär att barnen är placerade i dagis och förskola och att bägge föräldrarna är tillbaka på jobb.

Allt har gått smooth hittills - ja, vardagen är två dagar lång - och det är ju bara att andas djupt och inte låta stressen sätta klorna i en.

Ett litet moln seglar ändå upp, maten. Jag tycker verkligen om att fixa mat, men den här vardagsmaten, det här ekorrhjulet. Maletkött, lax och knackkorv. Dag ut och dag in.

Ser att Linn skriver om lunchlåda och jag vill gärna spinna vidare på det, vad kunde landa inte bara i en lunchlåda, utan också på tallriken hemma.

Kan ni snälla lägga upp era bästa, lättaste och ja, kanske snabba recept, dela med er? Jag lovar återkomma med mina dito.

Och ännu en fråga, är det någon som använder sig av matschema? Jag är lite nyfiken på sådana också.

8 kommentarer:

 1. Vi gör upp matschema för ca en vecka i taget. Middagarna räcker till lunchlådor nästa dag, och veckosluten är sedan lite friare, men för tillfället har vi så mycket i frysen som borde ätas upp, så alltid hittar man på nåt. Då vi gjort upp veckomenyn inventerar vi skafferiet och kylen och fyller på det som fattas och handlar för veckan, men nån mjölkburk eller blöjpaket hamnar vi ofta att komplettera med under veckan. Det funkar hos oss just nu, då vi bara har ett barn, som ännu inte äter enorma portioner, men det ändras säkert då man har tonåringar! Visst blir det lite enformigt med samma mat om och om igen. Vi har ca 10-15 rätter vi kör mellan, och försöker hitta nya recept att lägga till samlingen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Hanna för ditt svar! Har ni kokat ihop ert schema själva eller hittat det någonstans?

   Vill du alls avslöja vilka rätter ni roterar?

   Radera
 2. Hemma hos oss har vi börjat med matschema måndag till torsdag, eftersom vi då har minst inspiration till att hitta på maträtter. Vi sätter oss ner på söndagen och funderar tillsammans ut en veckomeny. Om vi inte har fantasi så googlar vi bara "middagstips". Alltid får man någon idè. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar, Jenn! Bra idé, att åtminstone slå fast några dagar i början av veckan (och hoppas att det blir rester över till ens fredagen!).

   Radera
 3. Hej, några av våra räddningsplankor:

  - Grönsakssoppor som man mixar. Vilka rot/grönsaker som helst går (de jag har provat i alla fall): potatis/purjolök/lök, broccoli/potatis, bara blomkål, potatis/purjolök/batat, jordärtskocka/potatis/lök... Skär i bitar, koka mjuka i grönsaksbuljong, mixa och rör i litet grädde eller créme fraiche. Det enda barnen inte har gillat är rödbetssoppan, som å andra sidan var den bästa enligt de vuxna med litet smulad fetaost i...

  - Skinkpasta. Koka pasta, skär skinka i bitar. Blanda pastan, skinkan och en burk créme fraiche. Mer avancerat om man blandar i ärter, vitlök, purjolök eller något, men vi äter ofta basversionen också.

  - Färdiggrillad kyckling eller stekta kycklingfiléer. Serveras med olika grönsaker och frukter skurna i bitar, alla skilt för sig så äter också den minsta gärna.

  - Laxsoppa - med potatis, morot och purjolök. Grädde i spadet eller klart spad, båda är gott.

  Här kom nu några snabba, fler finns :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den färdiggrillade kycklingen, absolut! Hur kunde jag glömma den? Har själv lite svårt för egentillredd kyckling, men den färdiggrillade - den ska jag absolut ta med! Tack!

   Radera
 4. Åh, jag snor alla tips härifrån! Hälsningar en som är SÅ urled på ris och kyckling men inte har inspiration eller ork till annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julie! Så roligt att träffa dig här! Och vänta bara, snart kommer det recept, jag lovar!

   Sen vill jag passa på att gratulera, ny roll som mamma! Underbart!

   Radera