fredag 27 mars 2015

Att ha livet av sig

"Det har talats om att Lubitz hade en kris i sitt privatliv. Enligt den tyska tidningen Bild hade hans förhållande med flickvännen precis tagit slut."

Ja, flygolyckan som redan i sig kröp under skinnet på en, i all sin ledsamhet. Som blev ännu ledsammare om och då det stämmer att andrepiloten med avsikt hade livet av, inte bara sig själv, utan också alla andra passagerare flyget.

Lusten att leva kan ta ta slut, det har jag någonstans en förståelse för. Men, det jag inte kan förstå, det är att lusten att ha livet av sig är något man också låter gå ut över andra. Att man låter det gå ut över andra så att man dödar dem, i det här fallet gäller det långt över hundra människor. Människor som inte valt att flyga mot döden, utan tvärtom, de hade valt att flyga mot följande etapp i det levande livet.

Ingen "personlig kris" kan berättiga ett val och dåd som det andrepiloten gjorde.

Samma oförståelse känner jag för dem som väljer att vika in framför en lastbil. Samma oförståelse för personer som väljer att stiga framför tåget. Samma oförståelse för dem som tar med sig sin familj i döden för att det själva har tappat lusten att leva.

Fortfarande, jag kan förstå att man förlorar lusten att leva. Men, man får inte ta med sig människor som fortfarande har lusten för livet kvar. Vill man ha livet av sig, så begränsar sig den rätten enbart till den egna personen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar