fredag 4 juli 2014

Då kvinnan inte tål kvinnan

Ska erkännas att jag aldrig tittar på Allsång på Skansen, men ändå har en åsikt i frågan. Var det inte så att Pepster efterlyste åsikter i ett inlägg på bloggen, så härifrån tvättas som man ibland hör det sägas.

Åsikt; nu är det nu riktigt åt skogen att det svenska - och en del av det finlandssvenska - folket går så i taket över att det är en kvinna som leder den här allsången. För första gången sedan år 1959, 19-fuckin'-59. Petra Marklund, som jag diggar för att några av hennes låtar är otroligt bra, får så mycket skit. Kvällstidningarna river rubriker på de "dåliga tittarsifforna" (som är uppe i nästan två miljoner) och vrider det till att det är Marklunds fel (hallå, det är ett fotbolls-VM på gång, anyone?) och tittarna, de där anonyma fegisarna rasar på olika sociala medier.

De som skriver fulast av allt om Petra Marklund, det är kvinnorna. Kvinnorna sitter och öser galla över Marklund och längtar efter Lasse Berghagen, Måns och vad de där herremännen nu heter som tidigare lett programmet. Tack för stödet, liksom?

Skrev en kria om det, vill du läsa finns en del av kvinnornas kommentarer här.

8 kommentarer:

 1. Hade ingen aning om att så var fallet! Jag har alltid tittat lite sporadiskt och tycker att Petra är helt överskön och har så ljuvlig röst så jag har önskat att det bara var hon som sku sjunga hela tiden, haha! Ja kan bara int fatta att människor kan vara så junttiga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ramlar över lustiga och olustiga grejer då man pillar på detaljer. Men, visst här sitter jag och ojar mig över ett tv-program och det finns betydligt större grejer jag både kunde och borde peta i.

   Radera
 2. Jag var inte särskilt förtjust i vare sig Anders eller Måns (fast Måns var trevligare att titta på och lyssna till än Anders) och ser inget egenvärde i att en man leder allsången. Men jag kan inte av nån sorts påtvingad kvinnlig solidaritet påstå att jag gillar allsången med nya Petra. Hennes röst är tunn och greppet om programmet är fumligt. Ett och ett halvt program gav jag henne, men nu har jag tittat färdigt för i år. Det finns ju säkert hur många andra frejdiga och folkliga kvinnor med stark allsångsstämma där som vore bra, överlag tror jag schlagerprofil+allsång går bra ihop, eller en stark dansbandsstämma, och så en hel del karisma behövs. Tex Charlotte Perrelli. Jag känner inte igen att jag sviker systerskapet bara för att jag anser att SVT valt fel allsångsledare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är bra med åsikter, det finns många. Det är något som jag själv tycket är skönt med att bli äldre, att tycka att det är mer än okej att inte alla tycker som jag.

   Radera
 3. Detta var fö. första gången jag öppnat mig åt något håll om vad jag tycker om Allsången i år. Jag gör det bara för att jag tycker du skriver en bra och balanserad blogg men i detta ämne (och jag VEEET, medelklassproblem av värsta sort) har det gått lite snett med hur man får resonera. Kvinnor får absolut kritisera en tunn offentlig prestation även om den görs av en annan kvinna.

  SvaraRadera
 4. Ja! Tack för åsikt! Håller med om att folk varit grisiga mot Marklund. Så fort en kvinna tar plats på manlig domän blir det ramaskri. Skäms!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju roligt att jag nu klämmer ur mig en åsikt, då jag på något zen-vis har landat på att få saker är så svartvita som jag tror då jag börjar nysta i mina egna åsikter.

   Radera