tisdag 22 februari 2011

Nu behövs det hjälp - riktig Marthahjälp!

Mia ställer en fråga i mitt tidigare inlägg om hur det går med projektet att inte kasta bort mat:

En fråga: Om man har gjort en rätt, säg köttfärssås, och det blir en rest som man värmer upp, och den inte heller tar slut - vad gör ni med den då? Ställer ni in den i kylen och värmer den en tredje gång, eller slänger ni? Jag vet inte varifrån jag fått att man inte får värma upp rester mer än en gång, och jag skulle vilja veta om det verkligen är hälsovådligt.

Jag värmer nog mat fler än en gång, till exempel soppor tycker jag blir godare då man värmt dem ett par gånger. Oftast försöker jag värma så mycket som jag tror kommer gå åt, men, det lyckas inte alltid, och det som blir över värmer jag nog utan att tänka efter åtminstone en gång till.

Är det här hälsovådligt? Vi efterlyser riktig Marthakunskap här! Lissu?

Mia fortsätter:

Sedan är jag i den hemska situationen att jag precis fyllt frysen med fisk och kylen med ägg, när en familjemedlem av den korta sorten drabbades av allvarlig fisk- och äggallergi, så nu vet jag inte. Ska jag bara blunda för de här varorna tills de promenerar ut av sig själva?

Finns det någon möjlighet att du kan ge eller sälja äggen och fisken vidare? Vi är storkonsumenter av bägge och jag kan tänka mig att någon annan också kunde tänkas agera mottagare? Nu vet jag inte var du bor, om du outar dig själv så går det kanske att fixa så att allt inte hamnar i skräpet?

Så tråkigt att allergin landade i familjen, beklagar detta!

11 kommentarer:

 1. Jag brukar värma maten både två och tre gånger. Gör det ofta och har gjort så så länge jag kan minnas. Aldrig blivit sjuk. Jag har inga marthakunskaper eller motsvarande, men erfarenhet slår väl ganska högt också kanske? :)

  SvaraRadera
 2. Maja - jo, all kunskap - och framför allt erfarenhet - slår högt!

  Jag litar också långt på det som alltid föreslås gällande mat, nämligen lukt och doft. Man kommer rätt långt med det.

  SvaraRadera
 3. Lyssnar man på mathygiensnack på TV, så ska man inte värma mer än en gång, men jag har överlevt när jag har fuskat ;-). Jag undviker att värma om ris, sedan jag läst att ytan är så porös att det växer hur mycket bakterier som helst på ris om de får chansen.

  SvaraRadera
 4. Hushållsrådgivaren svarar:Det rekommenderas visserligen att bara värma upp matrester en gång, men som vi alla märkt går det alldeles utmärkt att värma upp flera gånger, utan att det sku vara hälsovådligt. Det gäller att lita på sina sinnnen(lukt, syn och smak).Koka upp köttfärssåsen i kastrull några minuter. Babymat är det känsligare med.

  SvaraRadera
 5. Lissu - och alla andra! Tack för svaren!

  SvaraRadera
 6. värmer nog inte fler ggr än 1 men vi har 2 st skällande "hushållsgrisar" som vi sopar alla rester åt ;) det som blir på barnens tallrikar o sen nån såsrest här o där. Om det mot förmodan blir massor kvar efter 2 ggr av samma maträtt så kan man ju alltid frysa ner!

  SvaraRadera
 7. Oj tack Micaela, herregud så lyxigt att få sin fråga upplyft på detta sätt! OCh vad glad jag blir att ni är många som värmt rester fler gånger och överlevt så länge att ni kan berätta om det :-) Vi hade hund tidigare, och det var onekligen mycket mindre som gick i komposten då! Nu vågar jag kanske ställa tillbaks uppvärmda rester i kylen en gång till.

  Jag hoppas bli av med äggen och fisken i övermorgon då jag får besök av den sorten som man täcks pracka sina hushållsvaror på. Om inte, så kanske här finns läsare i västra Vanda som vill titta in och få lite mathjälp? :)

  SvaraRadera
 8. Har åtminstone förstått att det som gäller är att hetta upp maten till 70 grader - helt igenom maten alltså - vid upprepad uppvärmning för att få kål på alla glada bakterier. Fast det kan bra vara nåt jag bara har hört, alt. missuppfattat, haha.

  Värmer nog hur många gånger som helst, bara det doftar och verkar bra, och gillar mest av allt uppvärmd soppa, pasta och pizza (fast helst inte på samma gång).

  SvaraRadera
 9. Viktigt är väl också att kyla maten snabbt. Men alltför många gånger skall man inte värma mat, bakterierna som förorsakar botulism dör väl inte vid 70 grader tror jag.

  SvaraRadera
 10. Jag värmer helst inte mera än en gång och aldrig mera än två, men jag är nog ganska säker att det inte är livsfarligt. På sommaren skall man väl vara lite försiktigare?
  Tänkte tipsa åt Mia att man nog gärna kan ge mat åt nästan vem som helst, fast lite tassigt kanske det känns? Jag brukar ibland få en hel korg med mat av våra grannar när dom åker till landet eller på resa. allt från en öppnad mjölkkartong till körsbärstomater. och då känner jag dom just så bra som man nu gör sina grannar. Tycker det är jätte kul!

  SvaraRadera
 11. Ja men så sant, Fua! Jag har dessutom en jättesnäll granne som brukar ringa på när hon har bakat och ge oss ett fat bullar - kanske det inte är för konstigt att återgälda det med tre kartonger ägg och en massa fiskpinnar? :D

  SvaraRadera