måndag 21 februari 2011

En kort fråga

Hej, hur går det förresten med maten? För att precisera lite; har ni fortsatt koll på att inte slänga bort mat?

Vi är lite in the middle of something här i Nickby, jag återkommer med ett förhoppningsvis lite vettigare inlägg alldeles strax. Och ett svar på min egen fråga.

11 kommentarer:

 1. Sedan ca två år tillbaka gör vi veckomenyer i vårt tvåpersonershushåll. Sedan dess slänger vi hemskt sällan tillagad mat, främst för att vi är bättre på att planera men också för att jag numer gläds storligen av lunchlåda (jag jobbar ca en halvtimme utanför Hfrs centrum och har utöver den trista arbetsplatskantinen bara McD och en nepales att välja mellan).

  Utmaningen ligger alltså i att använda råvarorna. Jag testade ditt tips om att torka krukörter och det funkar riktigt fint. En halv vitlök åkte i roskis när det började växa gröna "groddar" ur klyftorna. I fredags frestades jag att köpa en stor klase vindruvor och jag är rädd för att de kommer att bli ett problem.

  Överlag tycker jag det är underskattat att handla ofta. Om man handlar sällan tycker jag det är svårare att uppskatta mängder och då är också risken större att något hinner fara illa. Så hur mycket gamla tanter och farbröder än ondgör sig över att dagens ungdom handlar var och varannan dag så tycker jag faktiskt att det är både ekonomiskt och ekologiskt.

  SvaraRadera
 2. Karolina, så glad jag blir över att torktipset funkar!

  Jag och vi handlar ofta, dels för att jag tycker att det är roligt (jag vet att en del tycker att det är sic!) och dels för att det är omöjligt för mig att gissa mig till vad jag kommer att vilja äta om en vecka.

  SvaraRadera
 3. Vi har veckomatlista för att jag ska slippa fundera på vad jag ska laga varje dag. Sen kan man ju improvisera om man känner för det. Så vi kastar ganska lite just för att vi köper bara det som behövs. Det är de där eländes lökarna och frukterna som blir dåliga för fort. Utmaningen fick mig att tänka till så jag håller bättre koll på vad som finns i skåpen och ser till att det blir använt innan det måste kastas. Men jag borde hålla bättre koll på den frukostmat jag har på jobbet, där åker det saker i soporna varje vecka.

  SvaraRadera
 4. SivÖ - förlåt, din kamp mot lökarna får mig att skratta. Vad är det med dina lökar? Jag tycker att mina håller i evigheternas evighet. Eller, kan det vara så att vi konsumerar lök i expressfart här i Nickby?

  SvaraRadera
 5. Kanske lökarna är av sämre kvalitet i Åbo? :-)

  SvaraRadera
 6. SivÖ - det måste vara så. Kom hit och köp Sibbolökar, vettja!

  SvaraRadera
 7. Karolina - vitlök som växer ur kan man plantera i en kruka med jord, vattna vid behov och klippa av de gröna skotten. De smakar mildare än vitlök, men starkare än gräslök. (Man kan förstås ta alldeles gångbar vitlök och plantera också.)

  Lite bättre har det gått nu jämfört med före nyår, men lite sämre än januari när man rapporterade in varje måndag.

  Jag jobbar mig vidare genom skafferiets mera bortglömda vrår, och har bland annat sluppit ett öppnat rör äppelchips genom att smula innehållet och blanda dem i myslin.
  Lite hackade hasselnötter med utgånget datum har jag kastat på vägen (de hade härsknat), samt en påse löst, osmaksatt rooibos (jag dricker mig fortfarande genom tesamlingen, men ibland får man inse sig besegrad av påsar från början av förra årtiondet).
  Groddade upp det sista ur en mungbönspåse, och nu gett mig på solrosfrön för groddning, inspirerad av att en kompis ville ha halva påsen.

  SvaraRadera
 8. Ika - tack för ett bra tips gällande vitlöken! Det skall jag ta i bruk!

  Sen, gällande det här med att ta det lite lugnare då vi inte avlägger rapporter, vi får lov att fortsätta rapportera! Allt för att inte falla tillbaka i samma banor som tidigare!

  SvaraRadera
 9. Fast jag inte har berättat för nån (alltså jag har inte bloggat om det) har jag också försökt följa den här grejen, med resultatet att jag verkligen lagar mat nuförtiden, istället för att bara köpa hem pizza.
  Det är ju inte så svårt att hålla koll på vad man har i skåpen när man är ensam studerande, men visst märkte jag att jag av slentrian slängde mat istället för att vara lite finurlig. Ofta eftersom jag åt vad jag var sugen på (chips) istället för att göra nåt av det jag hade (gamla oliver).

  SvaraRadera
 10. Jag har blivit lite lat, men tröstar mig med att jag tenderar att gå i vågor, så snart är jag antagligen jättenitisk igen och kommer att göra restlådor och förvandlingssoppor av allt.

  En fråga: Om man har gjort en rätt, säg köttfärssås, och det blir en rest som man värmer upp, och den inte heller tar slut - vad gör ni med den då? Ställer ni in den i kylen och värmer den en tredje gång, eller slänger ni? Jag vet inte varifrån jag fått att man inte får värma upp rester mer än en gång, och jag skulle vilja veta om det verkligen är häslovådligt.

  Sedan är jag i den hemska situationen att jag precis fyllt frysen med fisk och kylen med ägg, när en familjemedlem av den korta sorten drabbades av allvarlig fisk- och äggallergi, så nu vet jag inte. Ska jag bara blunda för de här varorna tills de promenerar ut av sig själva?

  SvaraRadera
 11. Gecko! Wow! Så roligt att höra att du hakat på i smyg - och att det har gett resultat!

  Mia - jag hoppas att det inte gör något att jag tar din fråga och kollar hur andra gör i ett eget inlägg?

  SvaraRadera