onsdag 2 februari 2011

Skärpning, systrar.

Först de egna korten på borden; den lille är inte döpt. Han har aldrig ens sett röken av ett bröst i amningssyfte. Han äter burkmat och är uppvuxen på kall ersättning. Han äter kex till mellanmål. Han tittar på tv. Risken är överhängande att vi inte "kommer att ge honom ett syskon".

Så, nu är det fritt fram att spy galla, ösa skit, eller vad det nu är som tycks vara koscher i bloggvärlden.

Det är med illa bismak i munnen jag ser hur anonyma skribenter går åt personer (Linn i det här fallet) som funderar över att döpa eller inte döpa. Hur fräckt man kan ha en åsikt i fråga om andras enbarnspolitik (Peppe) och hur man går ut med att amning i tre år är det enda rätta, all vårdledighet måste utnyttjas och jag vet inte vad.

Det som ser lustigt (inte alls) i mina ögon, är att de som öppet vågar lufta sina funderingar, stå för sin åsikt, det är de som får ta mest skit. Och det är ändå människor som tagit sig tid att tänka innan de bestämt sig för något. Ofta känns de anonyma kommentatorerna som personer som rätt ofta gör som de flesta andra gör, som personer som tycker att det är obekvämt om någon inte ryms i den mest bekanta stöpformen

Och än en gång, man får och skall vara av olika åsikt. Men, jag vill fortsatt tycka att en intelligent och klok och varför inte snäll människa, kan uttrycka avvikande åsikt också på ett hyggligt sätt.

Och är det så att man inte kan skriva en hygglig kommentar på något man inte håller med om, då tycker jag att man kan gå och skuggboxas med spegelbilden en stund.

Ännu en hänvisning till rubriken, det känns som om jag bara har de finaste läsarna, inget behov av skärpning här alltså. Puss på er.

9 kommentarer:

 1. http://evafrantz.blogspot.com/2 februari 2011 13:10

  Riktigt ruskigt bra skrivet! Önskar ofta att vi skulle ge varandra lite större förtroende som föräldrar, månne vi nu inte alla försöker göra det som känns bäst för den egna familjen, utgående från de förutsättningar som finns.

  Till exempel på mammapappa.com dyker det ofta upp bestämda förståsigpåare som i ganska hårda ordalag fördömer det någon vilt främmande människa gör. "Ja, jag skulle aldrig...", "Jag tänker i första hand på barnet" och "Det är en fråga om att proritera"-gänget.

  Själv gick jag en tid och hade dåligt samvete för att barnen började i dagis då de var runt året gamla. Men de älskar dagis, vi föräldrar älskar jobbet och alla är ganska glada. Peace and lööv.

  SvaraRadera
 2. Amen. Jag tycker att det är så intressant att man dömer andra mänskor utan att vare sig veta helheten eller ha en vilja av att se helheten. Folk borde börja med att se sig själv i spegeln. Och sen kanske sätta sig in i någon annan persons verklighet. Och jo, det är bra att folk tycker olika, men det är skillnad på att tycka olika och att packa sin egen åsikt på någon annan.

  SvaraRadera
 3. Puss! När man blir förälder blir man plötsligt fritt byte.

  SvaraRadera
 4. jag ska blogga loss lite om det här med amningen jag nu med, du är så inspirerande!

  SvaraRadera
 5. jag tycker att den här kommentaren som kom in på Linns blogg är oerhört roande: "Precis! Bra point! Nog bäst att alla syskon e döpta. Som sagt, lättare att skriv ut sig än att sen börja med dop/konfirmation i vuxen ålder.

  Int så kul att stryka ut altargången för Milea... Nej, nej sidu inget kyrkobröllop för dig inte. GUUUD! Va ja sku ha vari arg på mamm om hon hadd gjort så mot mig!

  Å ja tråor itt Vöörosläktingan gildar e heldär. "

  jag vet inte vad det är, men det där på något så....ja. den där kommentaren är oerhört fascinerande på något sätt.

  om att uttrycka åsikter i övrigt är det där "jag skulle aldrig" lite besvärligt, för om man ska diskutera måste man ju säga hur man själv gör. kan lätt glida över mot ohövlighet där, man borde alltid vara så oerthört noga med hur man uttrycker sig. jag har lite funderat på det här med absoluta sanningar i fråga om barnuppfostran. dom som påstår sig sitta inne med den absoluta sanningen får mest kritik har jag märkt, och det tycker jag är helt logiskt och förståeligt.

  SvaraRadera
 6. Kall ersättning varvas med amning här, och det funkar finfint just för oss :)
  Vad resten gör borde man rent ut sagt skita i!!

  SvaraRadera
 7. Bra skrivet! Det är ett lustigt fenomen att det i cybervärlden finns massor av "förståsigpåare" men i verkliga livet när det är fråga om frivillig föräldraverksamhet på dagis eller i skolan - ja då är alla "för barnens bästa" som bortblåsta med vinden. Hur skall man tolka det???

  SvaraRadera
 8. Det verkar alltid vara jobbigt när någon vågar ifrågasätta sådant som tas för givet, som bara hör till. Då kommer de värsta kommentarerna... Kanske för att folk känner sin egen verklighet hotad på något sätt? Sådär "borde jag också fundera över mina val?" Och när man inte vill eller kan göra det, attackerar man den som vågar lyfta fram saken.
  Sen är jag väl förstörd efter att ha vistats i akademisk miljö i 20 år, men det stör mig så otroligt när folk kommer med tvärsäkra "sanningar" utan att alls kunna backa upp dem med fakta.
  Själv är jag nästan lite för snäll och kommenterar väldigt lite på bloggar, för jag är så rädd att trampa någon på tårna. Det skrivna ordet missuppfattas så lätt.

  SvaraRadera