onsdag 16 maj 2012

Mest älskade barn, jag vill ge dig ett löfte

Jag kommer aldrig att höja min hand mot dig.

Du skall aldrig behöva vara rädd för mig. Du skall aldrig behöva oroa dig över varken mitt humör eller mitt lynne. Jag skall försöka leva mitt och vårt liv så att du inte skall behöva oroa dig, du skall inte tvingas trycka undan känslor och ångest.

Jag skall göra mitt bästa för att de utmaningar, problem och svårigheter som bara hör hemma i den fullvuxna världen, att de hålls där. Jag vill att du skall veta vad det är som händer, varför det händer, vad det leder till och vilken din roll i det är.

Jag vill att du skall kunna titta tillbaka på din barndom och säga att den var trygg, att vi hade roligt. Att vi pratade, skrattade, kramades och pussades mycket. Jag vill leva så att du går ut i världen med rak rygg och en vetskap om att det alltid finns en plats du är välkommen tillbaka till.

Jag vill leva så att tilliten i dina ögon alltid skall finnas kvar.

Jag lovar försöka vara modig nog att ingripa då jag ser någon annan, med rätt till samma ljusa blick, fara illa.

Jag bär ett ansvar för dig, större än jag kan beskriva i ord. Jag bär det gärna och vill göra det så gott jag kan.

Du ger mig så mycket, du ger mig allt. Det här löftet är det minsta jag kan ge dig.

***

Årligen dödas fem, sex barn i Finland av någon i den egna familjen. De dödas av någon de borde kunna lita på mest av allt i världen. Det gör mig matt, förtvivlad. Jag vill tro att det skall gå att ändra på det här vidriga. Det måste gå att ändra på det.

8 kommentarer:

 1. Tack för din text. Den känns i hjärtat. Jag hoppas att den som skadar sitt barn läser den här texten och förhoppningsvis ändrar sitt beteende. Kram

  SvaraRadera
 2. Gripande och SÅ viktig text. Tack Micaela.

  SvaraRadera
 3. Så vackert skrivet! Tack för den!

  SvaraRadera
 4. Du har gjort något av bestående värde idag, känns det som. <3

  SvaraRadera
 5. Så fint skrivet. Kändes i hela hjärtat!

  SvaraRadera
 6. Tack. Jag blir tårögd. Fint sagt, viktiga löften! Så många barn det finns, som aldrig fått dem. Jag vet hur en människa som inte fått den grunden kan må i vuxen ålder och blir förbannad.

  När jag var barn så hade vi en granne som hade en stor plansch på väggen med text som sa ungefär "slå ett barn och det lär sig rädsla och våld, förneka ett barn och det lär sig värdelöshet, håna ett barn och det lär sig förakt - men ett barn som får kärlek och respekt går ut i världen med öppet sinne" eller något sådant. Lite ostigt, men samtidigt var det väldigt sant.

  SvaraRadera
 7. En fin och jätterörande text, ögorna vattnas. Wow:)

  SvaraRadera
 8. Fint skrivet. Det löftet skulle man önska att alla skulle ge sitt barn. Och hålla. Det är så vidrigt att läsa nyheter om barn som föräldrarna gjort illa och veta att det finns många fler där ute som aldrig nämns eller syns i nyheterna.

  SvaraRadera