lördag 12 maj 2012

How to treat a lady (inkl. citronpajen)

Det finns alltid orsak att fira. Sin fru, pojkvän, barn eller det enkla faktum att det är söndag i morgon. Då jag dessutom fått några förfrågningar om till en viss citronpaj jag bakade en hel del för en tid sedan, kommer här ett recept i repris.

Låt mig presentera:

Citronpajen

Skalet 3 dl vetemjöl 1/2 dl florsocker 100 gr smör 3 msk vatten

Fyllning 2 citroner 5 ägg 2 1/2 dl strösocker 75 gr smör

Blanda vetemjöl, socker och smör till en grynig deg. Tillsätt vattnet, arbeta ihop degen. Tryck ut degen i pajformen (normalstor form), hacka hål i degen med gaffel och ställ den kallt.

Kläm igång ugnen, 175 grader.

Riv skalet av den ena citronen, pressa också ur saften. Skiva den andra citronen i tunna skivor. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt och tillsätt smöret i små, gulliga klickar. Rör i citronskalet och saften.

Häll smeten i skalet och ställ på nedersta hyllan i ugnen i tio minuter. Ta ut härligheten och lägg citronskivorna på fyllningen, i någon trevlig konstellation som möjliggör skärande av pajbitar senare. Ställ tillbaka i ugnen, på samma hylla, i cirka en halv timme.

Så.

Vill du vara extra fin så siktar du över florsocker innan du serverar. Är du riktigt till dig i byxan erbjuder du vispad grädde till.

Så, mommon har rapporterat och du kommer att vara en framgång i köket.

2 kommentarer:

  1. Hjälp, märkte du direkt att jag för några timmar sen googlat "Citronpaj Nickby rapporterar"? Jag hade ett minne av att du en gång haft ett recept på citronpaj som lät gott, som google till all lycka ledde mig fram till. Pajen kom just ut från ugnen :)

    SvaraRadera
  2. Hej Plutten! Nej, det var faktiskt inte listan över sökord den här gången! Det var en släkting som bad om receptet och jag passade på att lägga ut det här en gång till!

    SvaraRadera