torsdag 8 mars 2012

En fråga inte så lätt att besvara

Vid ett tillfälle fick jag en fråga, eller två egentligen, som jag fann rätt svår att besvara.

Jag skulle gärna testa samma fråga på er, er som redan är föräldrar eller som ser fram emot att kanske bli det någon vacker dag. Frågan lyder (påminner lite om intervjuer inför eventuell ny arbetsplats); vilka är dina styrkor som förälder, och vad är du mindre bra på som förälder?

6 kommentarer:

 1. Det där var svårt, men jag skall försöka.

  Min största svaghet är absolut att jag så lätt blir nervös, jag orkar inte alltid ge pojken den uppmärksamhet han förtjänar.

  Styrkorna är att jag vågar lite på min magkänsla när det kommer till mitt barn, då tror jag det blir bra. För mig kommer mitt barn alltid i första hand, det ser jag också som en styrka. Och så kan jag vara lite barnslig också.

  SvaraRadera
 2. Jag har stor empati och stor inlevelseförmåga så jag förstår och kan leva mig in i mina barns känslor, vilket jag tror att är en styrka.

  Men tyvärr är jag dålig på att använda den styrkan i praktiken, antingen förstår jag för mycket och blir blödig och skämmer bort, eller så gör jag det motsatta istället för att avskärma mig och är alltför kall och olyssnande. Jag har svårt för att hitta detdär lagom och det är säkert jobbigt för barnen också och en stor svaghet.

  SvaraRadera
 3. Svåra frågor men hälsosamma. Svaren varierar garanterat från stund till stund. Nu svarar jag så här:

  Jag vill och vågar vara förälder i alla situationer. Är inte rädd att förändras som människa genom det jag lär mig av mina barn.

  Mindre bra är jag på att alltid orka vara helt närvarande och att hitta tid för varje barn enskilt

  SvaraRadera
 4. Så roligt att ni delar med er, det är inte lätta frågor. Håller dessutom med om att svaren kan variera från dag till dag.

  Mina starkaste sidor som förälder, det är att jag har ett otroligt tålamod i allt som handlar om det lilla barnet. Vilket inte är det gällande i andra saker, då har jag till och med rätt kort stubin. Jag tycker om att leka med den lille, jag gör det gärna och länge. Jag är barnslig och tycker om att prata mycket med barnet. Sen är jag bestämd och jag hoppas att den lille vet att jag skiljer på sak och honom som individ.

  Svagheter? Kyllä. Jag är överbeskyddande. Är den som för ofta kommer med förmaningar om att man skall vara försiktig, akta sig och sådär. Jag lägger mig för ofta i vad den lille håller på med, har svårt att låta honom bara vara. Sen ställer jag upp på nästan allt den lille vill, hoppas eller kräver, trots att jag jobbar på att lära den lille att stå ut med besvikelser, så är tröskeln hög för att göra just det.

  Det är mina svar idag, få se hur det ser ut i morgon.

  SvaraRadera
 5. En annan Åsa9 mars 2012 20:41

  Det där är något som jag funderar jättemycket på, varje dag faktiskt.
  Till mina goda sidor hör att jag är en bestämd mamma som ger mycket kramar och klara gränser. Min sämsta sida är att jag kan ryta till allt vad jag orkar om ögonstenen inte lyder genast. Och så har jag inte så mycket tålamod och jag avskyr att leka. Men läser gärna sagor.

  SvaraRadera
 6. Efter att vi fick barn tycker jag att jag lär mig om mina starka och svaga sidor mer och mer för varje dag.

  Tålamod är just nu min starka sida. Jag orkar vänta tills skorna är på. Storasyster får scanna alla varor då vi handlar. Jag kan läsa böcker i all oändlighet. Jag låter barnen få ta den tid på sig som de behöver utan att stressa.

  Min svaga sida just nu är lekandet. Jag ogillar att "bara leka". Att bygga koja är ok. Att pyssla/spela/läsa är roligt. Lego är ok. Men att koka mat, köra med bilar, gunga gunghäst etc är skoj i 2 minuter, sen är jag uttråkad. Jag måste lägga mer tid på "fantasilekar" för just nu är jag glad bara jag slipper...

  SvaraRadera