onsdag 5 februari 2014

Andras vardag gnuggad i ansiktet

Där sitter man, på sitt halvbelåtna arsle, lite småfjantigt glad över att få leka fe en liten stund. Dela ut lite pengar, vad är nu roligare än det?

Är alltså en av parterna som ansvarar för en insamling av pengar till förmån för sådana som kan behöva understöd (Luciainsamlingen, Borgåbladet & co). Det kom in mycket pengar också under årets luciaarbete och vad är väl bättre än det. Juryn beslöt sig för att välja en huvudsaklig mottagare av de insamlade medlen, Borgå skyddshem.

Skyddshemmet i Borgå, antalet vårddygn steg i fjol med 112 procent jämfört med året innan. Hemmet är fullt hela tiden.

Chefen för hemmet var med om utdelningen av pengarna i går. Och det hon har att berätta är hårresande. En kraftig uppgång i fråga om gravida kvinnor som söker sig till skyddshemmet, kvinnor som - under graviditeten - utsätts för grovt, fysiskt, våld. Antalet spädbarn, nyfödda, någon vecka gamla, som kommer till hemmet ökar hela tiden.

Medan jag satt där och delade ut de insamlade pengarna, befann sig tio barn tillsammans med sina föräldrar, på skyddshemmet. För att de inte kan vara hemma.

Vad skyddshemmet ska göra med pengarna? Man håller på att gå i bitar då man hör chefen berätta att det klienterna önskar sig, det handlar om duschtvål, en mjuk handduk, kanske en timme hos massören. I fråga om massören är det viktigt att massören vet vem det är hen masserar, massage av axlar på en kvinna som är van med strupgrepp kan gå riktigt fel. Att fira till exempel Runebergsdagen är viktigt också på skyddshemmet, att på alla sätt försöka göra sådant som vanliga människor gör, sådant är extra viktigt för någon som varit tvungen att ta sig till ett skyddshem.

Trots att chefen för skyddshemmet var väldigt glad över pengarna, den absolut största donationen de någonsin fått, så känns det så litet. Jag känner mig så liten.

Än en gång, en fin uppmaning till mig själv att visa lite hederlig tacksamhet över att jag har det som jag har det. Och orka göra något för någon annan som kanske behöver det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar