tisdag 28 december 2010

Svar på Saras frågor

I mitt julklappsinlägg ställer Sara några frågor om fosterbarn, hur det fungerar. Väl hemkommen skall jag försöka mig på några svar.

Skulle du kunna förklara det här med fosterbarn?
Jag skall försöka så gott jag kan.

Är fosterbarn alltid sådana barn som av olika anledningar omhändertas av någon myndighet?
Barn som kommit så långt att de placeras i fosterhem, långsiktigt, är alltid omhändertagna av myndighet. Det finns alltså ett beslut på att barnet inte kan bo i det egna hemmet, att de biologiska föräldrarna på grund av en eller annan orsak inte kan ta hand om barnet.

Vad har man rent juridiskt för sorts relation till dem?
Som fosterförälder har man ingen juridisk relation till det placerade barnet. Den roll man som fosterförälder har tagit är ett delegerat ansvar att ta hand om barnet enligt bästa förmåga. Det juridiska ansvaret har den kommun som omhändertagit barnet.

Är barnen på något vis fortfarande knutna till sina biologiska föräldrar så länge de är ens fosterbarn?
Svår fråga att besvara. Jo, önskemålet är att barnet skall kunna ha regelbunden kontakt med sin biologiska släkt. Det ligger i allas intresse, trots att man inte alltid skulle tro det. Men, med tanke på barnet, som eventuellt kan flytta hem till den ursprungliga familjen - eller annars bara vill veta mer om sitt ursprung - är det alltid bra om en kontakt kan bibehållas. Tyvärr lyckas det ju inte i alla fall.

Vad krävs för att man ska gå från fosterförälder till adoptivförälder?
Det varierar också. För det första skall man vilja adoptera barnet, det är inte alls alla fosterföräldrar som vill det. Sen skall det önskemålet gärna falla i god jord hos den biologiska familjen, hos de sociala myndigheterna (både fosterbarnets och -föräldrarnas representanter) samt i rätten. En del pappersarbete och några kontroller och så kan det gå som det gick i vårt fall!

Jag vill ännu understryka att det finns lika många svar på de här frågorna som det finns fosterbarn och föräldrar. Varje fall är sitt eget och det är svårt att ge svar som kunde gälla alla. Men, såhär ser det ut hos oss i alla fall.

4 kommentarer:

 1. tusen tack för ditt utförliga svar! jag råkade dessutom höra ett radioprogram som handlade om en fosterfamilj här om dan, så nu känner jag mej relativt upplyst. det är ett oerhört fascinerande ämne detta, tycker jag.

  grattis igen till den alldeles egna lilla killen! :)

  SvaraRadera
 2. Hade en rumskamrat i Tammerfors som var fostermamma åt en liten pojke. Han blev omhändertagen en kall januarinatt när han kom åkandes i vagnen enbart iklädd body. Vilken lycka att det finns föräldrar som behöver barn och barn som behöver föräldrar! Är så genuint glad för er skull. Grattis!

  SvaraRadera
 3. Sara - roligt svaren känns ens lite begripliga! Och jo, jag håller med dig, det är oerhört intressant, fältet fosterbarn! Gott nytt år!

  Linn! Usch, vilken hemsk inledning på en senare mycket bra historia! Det är förstås otroligt tragiskt att det föds barn (inte bara här, utan världen runt) som inte direkt landar i den bästa av situationer - och i de fallen är det bra att det finns människor som gärna öppnar sitt hem också för andra barn än de egna. I vårt fall är det definitivt vi som är över en meter långa som vunnit mest! Gott nytt år, Linn!

  SvaraRadera
 4. Får man fråga lite till?

  Jag blev nyfiken på hur mycket man som fosterförälder vet om sitt barns bakgrund. Det verkar ju på många sätt som ett system med mer insyn än adoption, speciellt om det (har jag förstått rätt?) i många fall finns en tanke om att barnet ska behålla kontakten med ursprungsfamiljen. Skulle du vilja veta mer eller mindre än du vet om Shorty?

  Sen undrar jag om inte fosterföräldrar måste vara de mest storsinta varelser som finns, som öppnar sina hem för ett barn som de s.a.s. kan "förlora" igen?


  Jag tycker det är jätteintressant att veta mer om något som jag tidigare knappt känt till, och jag är glad att du bloggar om det! Men svara bara om du vill! Det är svårt att veta när man ställer för närgångna eller privata frågor.

  SvaraRadera