onsdag 15 december 2010

Sluta slänga mat!

Alla har säkert läst att vi slänger 2 kilogram mat per person och månad? Jag är osäker på om jag och vi i vår familj kommer upp till den mängden, men, kastar mat det gör vi. Tyvärr.

Minorna i vår familj är en del av maten som Shorty äter, jag har en tendens att göra för mycket gröt åt honom på morgonen. Gällande fullvuxen-mat så blir det ofta jobbiga youghurtslattar kvar i tetraförpackningarna. Och så finns det tusen och en andra saker också som är lätta att åtgärda, det vill säga äta upp.

Så, nu tänkte jag satsa på att inte slänga mat längre. Jag vet att jag borde tänka på det extra mycket nu i jultider, men, i och med att vi kommer att vara borta en hel del tänkte jag välja januari som min första projektmånad.

Är du med på att minimera mängden mat som kastas bort? Är du med på januari som en första månad?

8 kommentarer:

 1. Aspelut! En bra början kan vara att då man köper bröd sätter man hälften i frysen så det inte hinner torka innan man gnagat sig igenom första halvan av påsen.

  SvaraRadera
 2. Jag är med! Vi är dåliga på att äta upp all mat så vi slänger tyvärr en hel del. Har varit medveten om det och försökt minska på roskmängden, men ska försöka lite extra nästa månad.

  SvaraRadera
 3. Räkna med en till!
  Jag har faktist försökt med det rätt länge nu. Men istället har jag panik-fryst-in halvgammal mat som jag märker att vi inte ritkigt hinner äta. Med den följden att jag har en knökfull frys med halvsuspekta halvätna matvaror... Så jo, i januari ska jag också skarppa upp mig!

  SvaraRadera
 4. I'm in! Har vi veckovisa check-ins för att peppa oss och berätta om våra bästa restrecept också? Vore kul :)

  SvaraRadera
 5. Åh, så roligt att ni är med! Dehär sakerna är alltid roligare att göra då man är fler!

  Jag föreslår att vi "träffas" på måndagar, här i bloggen till exempel, och erkänner våra synder och berättar vad som funkar och vad som inte gör det. Passar det alla inblandade? Dagliga uppdateringar i de egna bloggarna är ju förstås mer än välkomna.

  How sound?

  SvaraRadera
 6. Heips, japp, jag är med! Som kvinna o singelhushållare hör jag ju då till den gruppen som statistiskt sätt slänger bort mest mat(fast jag tror inte jag hör till den värsta gruppen som det är nu heller). Jag ska också börja kompostera sådär på allvar. Tror jag ska satsa på taktiken torrföda, sånt far ju inte illa. :) I alla fall, jag är med. Tycker det är alarmerande att vi värdesätter mat så lite att sånhäna hutlösa mängder mat hamnar i roskis.

  SvaraRadera
 7. Måndagsträffar virtuellt låter jättebra! Min blogg är död och begravd sedan länge, så jag kan tyvärr inte sprida evangelium på det sättet, men jag får väl terrorisera allas kommentarsektioner i stället.

  SvaraRadera
 8. Alexandra - roligt att du också hakar på! Det är ju alldeles tokigt, precis som du skriver, att vi kastar bort så mycket. Likväl kunde vi sätta pengar direkt i roskisen, det skulle inte belasta miljön lika mycket det heller?

  Mia - i avsaknad av egen blogg, så får du hänga här i stället!

  SvaraRadera