måndag 3 januari 2011

Sluta slänga mat - check-in nummer 1

Jag har varit upptagen med att äta rester hela dagen, därför är jag redo att rapportera först nu.

Nå nej.

Men, det är dags för rapport nummer ett här i den här bloggen, måndagar kom vi överrens om.

Det har gått oförhappandes bra, måste jag säga.

Jag har bara en synd att erkänna och det är fråga om barnmat. Nu har Shorty lyckligtvis ätit upp så gott som all mat jag gett honom (eller så har jag fattat hurudana portioner det egentligen skall serveras...), men, jag hade en halvfull burk med barnmat som jag var tvungen att kasta bort. Helt enkelt för att den smakade för asigt. Det smakade så illa att jag själv inte kunde äta upp maten (vilket jag kan göra i många andra fall) och det var inte fråga om att jag skulle gett maten åt det oskyldiga barnet.

Det är faktiskt det enda jag slängt bort under dehär tre dagarna.

Utmaningen tycks ligga i att planera inköpen (det gör jag aldrig, jag har aldrig förstått mig på veckohandel, jag tycker väldigt mycket om att gå i matbutiken nämligen), så att det skall gå att kombinera de rester man samlar på sig. Just nu blir det ingen glad röra av det som borde ätas upp ur kylskåpet.

En annan utmaning kan komma att ligga i att inte förvänta sig olika delikatesser precis varje dag - jag tycker helt enkelt att det är tråkigt att äta samma mat i flera dagar - och här gäller det väl att klättra ner ett par pinnhål på i-landsstegen.

Just nu blinkar följande varor rött i kylskåpet: en halv förpackning vild rucola, ett par kokta potatisar samt några deciliter färdigkokade bönor. Det osar sallad till lunch i morgon.

Så, ett mindre trevligt problem; jösses så tjock man kommer att bli. Att äta upp allt måste ju sätta sig någonstans. I vår familj är det på mig det sätter sig.

Ni då?

10 kommentarer:

  1. "jag tycker helt enkelt att det är tråkigt att äta samma mat i flera dagar"

    Där har jag också problemet, men det är min man som inte gillar att äta samma mat fler dagar.
    För oss har det gått dåligt, en halv kastrull potatismos åkte i roskisen efter att vi glömt den framme över natten och ett halvt paket grädde åkte med.

    SvaraRadera
  2. Jag har inte börjat från noll vid nyår. Det är vad jag skyller på då en bortglömd burk efterrätt från julafton åkte i komposten. Dit for också snögubbens näsa, men den offrades ju redan då den for ut.
    Håller på och jobbar med lite malet kött med majs och en halvliters gräddtölk, som nog redan är nästan tom. Två gräddfilssåser har torkat in i skålarna, räknas det? Säkert, men de var också gamla när jag gick igenom skåpet.

    SvaraRadera
  3. Jag har svårt att få grötportionerna rätt storlek åt barnet så gröt åker oftast ut om jag inte offrar mig och slävar det i mig. Annars har restätande funkat rätt bra, har blivit mycket stekt ris. Men jag orkar nog inte heller med samma mat flera än typ 2 gånger, som tur är allt ris slut nu. Trevligt att bli uppmuntrad till att inte slänga mat, det är så onödigt.

    SvaraRadera
  4. Pia - jag måste erkänna att det händer att jag och den andre fullvuxne i huset äter mat som stått framme över natten... Då handlar det nog oftast om något som varit så varmt ännu på kvällen att man inte kunnat ställa det i kylskåpet.

    Anna La - jag tampas också med en del burkar av glas som jag inte vågat öppna på länge. Jag hoppas de är av sorten "håller i en evighet".

    Michaela - riset är en vara som tycks föröka sig i kylskåpet hos oss. Nu har jag tack och lov inget kokt ris på gång just nu, men jag bävar för den dag vi kokar en sats. Då blir det ris i många dagar...

    Det ser ju riktigt bra ut, det blir nog ordning på oss!

    SvaraRadera
  5. Här går det jättebra! Jag åt lunch hos en vän, så inga rester här :). Nånä. Men måste nog erkänna att hunden är en enorm fördel. Jag har bestämt mej för att försöka veckohandla nu så att jag tvingas planera det här med mat. Min tanke är också att äta ur frysen (för annars slutar det med att grejerna där börjar smaka frys och då måste slängas). Igår tvingades jag slänga bröd som jag glömt lägga i en påse, så det blev hårt som sten. Synd på gott bröd.

    SvaraRadera
  6. Om jag börjar räkna från 1.1 så är det illa ställt hos oss. Dålig planering före jul gjorde att en halv gurka, en tomat, en liten bit broccoli, en liter mjölk och ett paket grädde åkte i soporna då vi kom hem efter helgerna. Men sedan dess har jag bara kastat en liten brödbit som legat framme och blivit torr. Och en skvätt mjölk som sonen inte drack upp - jag vägrar hälla tillbaka mjölk i paketet och han dricker sällan upp all mjölk han har i glaset. Jag vet inte vad jag ska göra med det problemet.

    SvaraRadera
  7. Eva - ja, det här är den slutliga orsaken till varför jag måste få en hund nu! Hästen tycker inte om knakisar... Frysen är i rätt okej skick hos oss, jag städade den före jul. Det som samlas i frysen hos oss är tortillaskal (himlar med ögonen) - för det blir alltid några skal över.

    Siv - jag skulle inte heller hälla tillbaka mjölk i paketet. Uh. Vi, det vill säga den lille, går fortfarande på flaska, det Shorty dricker ur glas är vatten.

    Jag sitter nu och vrider i mig en sallad på allt det där som blinkade rött i kylen. Det är en sal(l)ig blandning. Tyvärr finns det lite bönor kvar ännu...

    SvaraRadera
  8. Vi lider av samma hundbrist som flera andra.
    Antingen går jag upp i vikt, eller så får jag lära sambon att lite småslemmigt barnmatsklott inte alls är farligt. Jag anar redan nu vad som kommer att hända nästa gång jag kliver på vågen...

    SvaraRadera
  9. Hurudana bönor är det? Jag är själv ingen stor vän av sallad som side dish, utan föredrar att ha ett gäng bönor/körsbärstomater/brysselkål vid sidan om huvudrätten. Det funkar förstås bäst med typ haricots verts. Men om det är något i stil med kidneybönor eller svarta bönor skulle jag äta dem i stället för potatis eller ris med köttet/korven någon dag, om du är lagd åt det karnivora hållet. Annars: tacos!

    SvaraRadera
  10. Höperöt! Alla orsaker att skaffa hund, är goda orsaker!

    Karolina - det var "black eyed beans", jag kokade som vanligt alldeles för mycket av dem (det känns knäppt att blöta och koka lite av dem, i och med att det ändå tar några timmar). Tacos, vi äter veggietacos några gånger i veckan och det är ypperligt att skippa vidare bönorna i den salladen!

    SvaraRadera