torsdag 9 augusti 2012

Troll på det andra språket

Jag blev upplyst om att det finns en glad tråd på ett diskussionsforum, en tråd som i tjugo sidor handlar om mig.

Nu är jag inte särdeles intresserad av ett häng i rampljuset, men gick ändå in och tittade. Det i och med att tråden såldes in med information om att jag i tråden blir hotad till livet, kallas partijournalist och får information om att jag kommer att stämmas.

Nu blir jag inte uppskrämd av alla löften ovan konstaterade, men jag blir desto mer trött och nedstämd. Lite mörkrädd också då jag inser hur starkt hatet - riktat mot mig och samtliga finlandssvenskar - är. För att jag talar svenska.

Det roliga är att jag anklagas för att ha smutskastat finskspråkiga finländare. Att tråden i tjugo sidor upp och ner smutskastar svenskspråkiga i Finland är det få som noterar. De kommentarer som tar mig eller finlandssvenskan i försvar, de avfärdas genom att konstatera att det är jag som är där inne och plitar svar, vilket inte ens skulle falla mig in.

Uh.
17 kommentarer:

 1. Vilken avskyvärd tråd.
  HUR kan man tolka dig så fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså det lustiga är att jag ju rätt mycket pratade om att bilden av oss finlandssvenskar är vrång. Att vi inte är så jätteglada och snapsande i körsång vi heller. Men, de som skriver i tråden kanske inte uppfattar just den nyansen...

   Radera
 2. Håhhå - man blir matt redan av att läsa en enda kommentar i den där stilen. Jag tycker att det är orättvist att du blivit måltavla för hatpratet, och mest av allt sorgligt att det finns en så stor vilja att kategorisera och dela upp människor enligt till största delen helt arbiträra kriterier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser ju ut som om det är jag (och SFP) som får stå till svars i tjugo sidor, men det verkar ju som om personerna som skriver i forum som det, att de skulle gå igång på en katt om det visade sig att katten pratade svenska.

   Radera
 3. Jösses det finns folk som orkar....

  Jag undrar bara, mot vad riktade vi vår olust/har då vi var små och det inte fanns öppna forum. Inte sprang man nu runt och pratade skit iallafall...

  Finns det för ltie att göra numera eller tror man att man är NÅGOT bara för att man vågar säga vad som helst. Och vad som helst skall då vara något elakt och trycka ner någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken slog mig då jag tittade på forumet, att vad är det månne för människor som sitter och skriver? Hurudana är de då de går ut i solljus? Säger de likadana saker där ute också?

   Radera
 4. Vägrar att förstora min dag genom att öppna tråden, men alltså herregud. Man blir så MATT. Kram på dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstöra! menade jag ju. :)

   Radera
  2. Förstora kunde också ha varit ett alternativ. Matt, det är exakt det man blir.

   Radera
 5. Jag läste det första inlägget och kom sedan tillbaka hit. Vill inte heller läsa sånt hatiskt skit. Tänk om man bytte ut finlandssvenskar mot judar, somalier, muslimer, homosexuella eller motsvarande. Skulle det bli mer rasistiskt då? Eller det kanske redan finns såna diskussionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det roliga, om det nu är roligt, är att de som är väldigt positivt inställda till finska i den där tråden, de anser att jag (och HBL) alltid skriver rasistiskt om finskspråkiga i Finland. Alltid.

   Radera
 6. Voi söta öde. Vad illa man mår av att läsa sån skit. Vill tro att det är en eller högst två puckon som står för 90% av innehållet, men det gör det ju inte trevligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte heller att det är speciellt många vassa pennor som glöder i den där tråden. Just därför är det så sött att en del av dem som tycker att jag är lite enkel, tror att jag själv sitter och skriver anonyma försvarstal pro mig själv.

   Radera
 7. Nämen vilken underbar tråd. :/ Härligt att de vågar vara så öppna och ärliga. O helt tydligt har de funderat länge på vad de skriver om. Huh. Hoppas du ändå har vett nog att s*ita i dem! Fast det tror jag nog du har! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag lovar, jag struntar nog i dem. Orsaken till att jag valde att lyfta fram tråden är att det tyvärr är viktigt att komma ihåg att den här varma förkärleken för oss finns där någonstans.

   Radera
 8. Jag orkar inte heller läsa nu, men jag kan tänka mig. Tyvärr finns det ställen på nätet där folk bara måste rapa ut sitt missnöje och sin frustration på möjligast obehagligt sätt. Jag är ledsen att du ska behöva råka ut för det, även om det knappast egentligen är just dig de hatar, du råkar bara vara i vägen.

  Eller så är det som min kloka moder troligen skulle säga: den skriker högst som blivit trampad på tårna... Kanske du kommit åt nåt sjukt samvete?

  SvaraRadera
 9. Det är också en sak jag funderat på, nu och tidigare. Vad är det som gör så ont i dem att lite svenska får dem att gå ner i smärtsam spagat?

  SvaraRadera