onsdag 22 april 2015

Lägg dig i tid, människa!

Så där som det lätt blir, i synnerhet under rusningsåren, så sover jag alldeles för lite.

Men, efter att fått alla barn i säng, då allt har lugnat ner sig vid tiotiden, då vill jag inte annat än ha lite lugn och ro. I vaket tillstånd.
I säng har jag väl kommit vid elva, tolv. Och upp igen vid sex.

Har själv tyckt att jag sovit mina korta timmar ganska gott och väl. Men, icke. Gick på ett så kallat återhämtningstest, som mätte hur väl jag återhämtar mig efter jobb och vardag. Inte så väl.

Det visar sig att jag är som mest stressad under natten, under den tid jag sover. Vi talar om stresspeak vid ett, två på natten. Ingen återhämtning alls.

Jag vet ju att jag sover för lite, slätar över det med "rusningsåren, rusningsåren", men det här är allvarligare än så. Vet att rätt många läsare är mitt uppe i samma rumba som jag, och vill bara säga det; gå och lägg dig.

(Fast ni är säkert mycket smartare än jag och hade räknat ut det här för länge sedan.)

4 kommentarer:

 1. Jag har en tes som jag inte testat utförligt ännu, men jag har en teori om att om man stiger upp alldeles okristligt tidigt (vi talar fem-ish) så får man vansinnigt mycket gjort i ett mycket mera zen-artat tillstånd redan innan alla andra har vaknat, vilket leder till mindre stress under dagen/kvällen vilket leder till kortare återhämtning på kvällen vilket leder till lugnare kvällar och mera kvalitativ sömn. Det lär vara ännu mera effektivt om man börjar med 30 minuter jumppa, så att man har tränat färdigt redan vid kl 6, men hurudan övermänniska är man inte då? tål att testas?

  SvaraRadera
 2. Har testat tesen ovan. Stupar i säng 21.30-22, helt färdig, somnar ofta innan barnen. Stiger upp 5.30, full av energi, och njuter av egen tid då, bl.a. med tidningen. På veckosluten sover jag så länge jag vill, brukar bli 6.30-7, startar med en promenad eller jogginrunda, är tillbaka innan de andra vaknat, njuter först av egen tid, energinivån på topp. Får massor uträttat under dagen som känns längre än den annars skulle, hinner t.o.m med en powernap ibland efter maten. För mig är de "pigga" morgonminuterna mycket effektivare och därmed mera värda än de "trötta" kvällstimmarna ;)

  SvaraRadera
 3. Tack för era kommentarer! Har sportat med det, till och från, att vakna tidigare för att hinna göra något som påminner om idrott och håller med - det sätter igång dagen på ett ganska underbart sätt.
  Det jag inte lyckats med, det är att "ta bort i andra ändan", det vill säga har inte gått och lagt mig tidigare på kvällen.
  Jobbar på det nu. Att lugna ner allt tidigare på kvällen, för att somna och sova lugnare och längre. Det blev en lite dålig start på min egen sömnskola, det i och med att barnen insjuknade och ni vet hur bra man sover då.

  SvaraRadera
 4. det är så svååårt att gå till sängs, för precis som du skriver så vill man ju bara sitta vaken och ifred. Jag har lite planerat om dagen på så sätt att jag numera stiger upp först 6.45 fast jag egentligen kunde stiga upp tidigare och åka till jobbet, men det känns som den extra timmen jag får i sängen så vakar jag på kvällen hellre. Det där med att bara sova 6 timmar funkar nämligen inte alls för mig. Jag blir så disträ. nåja, inte vet jag om 7 timmar är guld heller, men det är lite bättre.

  SvaraRadera